Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kokosova voda – napitak koji daje energiju i čuva zdravlje

Foto: Shutterstock

Kokosova voda je sve popularniji napitak i već se može pronaći na svim policama trgovina. No je li ona uistinu dobra za zdravlje? Ima li nutritivne vrijednosti?

Kokosova voda je već stoljećima zaštitni znak tropskih područja, a pronašla je put i do naših krajeva. Za razliku od bijelog mlijeka koje dolazi iz zrelog kokosa, kokosova voda je bistar sok mladog tj. zelenog kokosa. Stručnjaci se slažu kako ovaj snažan, osvježavajuć i prirodno sladak antioksidans možemo smatrati prirodnim izotoničnim napitkom.

Često se spominje u kontekstu obnove energije, pa ga sportaši obožavaju i smatraju zdravom alternativom sportskim napitcima.

Daje energiju ali ne kalorije

Konzumirate li čistu kokosove vode možete napuniti svoj organizam hranjivim tvarima bez negativnih efekata zaslađenih napitaka. Ovakva rehidratacija organizma uključuje i druge pogodnosti: pomaže u mršavljenju, čisti bubrege, jača imunološki sustav te pruža prirodno čistu energiju – sve to bez nuspojava i konzervansa.

Kokosova voda za dobru probavu i krvni tlak

Ova hranjiva tekućina poboljšava probavu i metabolizam, uravnotežuje pH tijela što ju čini savršenim napitkom za nadopunu bitnih tjelesnih tekućina.

Jedna je studija pokazala kako se sistolički tlak smanjio za 29 posto kod subjekata koji su 2 tjedna pili kokosovu vodu, što nije tako mali postotak. Spomenimo da sadrži i puno kalija koji se smatra najvažnijim elektrolitiom, nužan je za normalan rad krvožilnoga sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.

Dakle dokazano je da je kokosova voda sigurna i zdrava za piće, a osobe koje imaju problema s bubrežnim oboljenjima, trebaju izbjegavati namirnice pune kalija, pa i kokosovu vodu.

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo