Hrana i recepti

Hrana i recepti

Krumpir: zdrava ili nezdrava namirnica?

Foto: Shutterstock

Postoje stotine vrsta krumpira u svijetu ali u kuhinji ipak najčešće koristimo dvije vrste – bijeli i crveni krumpir.

Iako se većina voća i povrća smatra zdravim namirnica, krumpir je ipak naišao na određene kontroverze. Kako on sadrži škrob, često se misli kako je to dovoljan razlog za smanjeni unos ove namirnice.

Je li krumpir nezdrava namirnica?

Krumpir ima nezasluženo loš ugled zbog čega su ga mnogi svjesno izbacile iz prehrane. Međutim, ako se priprema bez prženja i servira bez maslaca, margarina ili kiselog vrhnja, jedan krumpir ima samo 110 kalorija i više desetaka zdravih fitokemikalija i vitamina

Pripremite sami čips od krumpira

Nutritivna vrijednost krumpira

Odlikuje ga velika minerala (između ostalih kalcij i jod) i vitamina (C vitamin te vitamini B skupine), a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana… 

Minerali i vitamini koncentrirani su ispod ljuske krumpira, pa je preporučljivo guliti što tanji sloj. Najzdraviji je zato krumpir kuhan u ljusci, i to u poklopljenoj posudi. Također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna.

Mladi krumpir i njegovo korištenje

Odaberite pravu boju!

Kao što smo spomenuli na svijetu postoji puno vrsti krumpira, različitih boja, oblika i tekstura. Dok većina njih ima sličnu nutritivnu vrijednost, ali oni ljubičaste i crvene boje sadrže najviše razine antioksidanata koji se uvijek spominju u kontekstu sprječavanja raznih bolesti. Slobodni radikali iz onečišćenja, duhana i toksina iz okoliša mogu oštetiti stanice. Antioksidanti popravljaju ta oštećenja, te tako štite od bolesti i produljuju život.

Pravilna priprema i umjerena konzumacija

Da bi imala pozitivan utjecaj na zdravlje, hranjivu je namirnicu potrebno pripremiti na ispravan način. Ako se kuha u vodi, bez ulja i drugih dodataka – konzumacija krumpira pridonosi zdravlju .Krumpir se zapravo ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne tjelesne težine – kalorije dobiva dodavanjem masnoća i prženjem. Kako bi krumpir ostao zdrava namirnica potrebno ga je i konzumirati u umjerenim količinama.

Kolač od poriluka i krumpira

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo