Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kukuruz – veliki klip s malo kalorija i puuuno zdravstvenih dobrobiti

Kukuruz je podrijetlom iz Srednje Amerike, a na naše prostore je doselio početkom 17. stoljeća. Danas se od njega proizvodi više od 500 različitih prerađevina, a zbog svojih nutritivnih vrijednosti čest je dodatak raznim jelima.

Ova namirnica slatkastog okusa i prekrasne žute boje obiluje vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvožilni sustav, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam pružaju prijeko potrebnu energiju.

Američki znanstvenici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći, pa za ovu namirnicu ne vrijedi napomena “Jedite dok je svježe”

Ako ste na dijeti, jedite kukuruz!

Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, u krivu ste! Klip kukuruza ima prosječno od 80 do 100 kcal. Sadrži nezasićene masnoće koje se smatraju dobrima i održavaju zdravu razinu kolesterola u krvi, smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odičan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B, a tu su i drugi vitamini i minerali, naprimjer vitamin B5, folna kiselina, beta karoten, vitamina C, fosfor, kalij i magnezij te antioksidanti, lutein i zeaksantin.

Iako mnogi smatraju da je kukuruz obična, dostupna namirnica, koja raste na polju, on je zapravo jedinstvena namirnica puna aktivnih spojeva koji se nazivaju fitonutrijentima za koje je dokazano da štite zdravlje organizma antioksidativnim vrijednostima.

Kukuruz i njegove dobrobiti za probavu

Kukuruz je pun vlakana koja su velika blagodat za probavu. Osim što će vam pomoći održati lijepu liniju, vlakna sprječavaju zatvor, pojavu hemeroida te navodno smanjuju rizik od nastanka raka crijeva. Nedavna istraživanja pokazuju kako kukuruz pomaže razvoju dobrih bakterija u debelom crijevu.  Dobar je i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo