Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljubičasti kruh smanjuje rizik od dijabetesa i pretilosti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Singapuru u bijeli su kruh dodali antocijanin, antioksidans zbog kojeg se sporije otpušta energija iz kruha i zbog toga se osjećamo sitije.

Pokušaji mršavljenja najčešće započinju tako da iz svoje prehrane izbacujete ugljikohidrate, primarno kruh i peciva pripremeljena od bijelog brašna. Razlog tome je što se takva vrsta namirnica brzo otpušta energije, odnosno imaju visoki glikemijski indeks, što znači da podiže šećer, kao što ga i naglo spušta te se zbog toga ne preporuča dijabetičarima. No, preporuča se namirnice s visokim glikemijskim indeksom izbjegavati pogotovo ako želite smršavjeti jer one otpuštaju manje energije u organizam i brzo se probavljaju, te se zbog toga osjećamo sito puno kraće.

Zbog lošeg glasa na kojem se bijeli kruh nalazi, znanstvenici sa Nacionalnog sveučilišta u Singapuru razvili su novu alternativu za sve obožavatelje kruha. Tajna ovog kruha je da se sporije probavlja. Radi se o ljubičastom kruhu čiji je glavni sastojak antocijanin, prirodnom pigmentu kojeg možemo pronaći u ljubičastom voću i povrću, a koji je jak antioksidans. Antocijanin koji se nalazi u ovom ljubičastom kruhu, izvučen je iz crne riže.

Konzumacija antocijanina zaštit će srčanožilni sustav od upala i oštećenja, a jednako tako štiti i naše moždane vijuge te smanjuje rizik od razvoja dviju velikih bolesti današnjice – dijabetesa i pretilosti.

No, znanstvenici ističu kako se ne radi o kruhu koji će vam pomoći u mršavljenju jer ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i bijeli kruh.

Ideja iza ovog kruha je da se uspori otpuštanje energije, tako da unešene kalorije organizam može koristiti kroz duži period – istaknuo je profesor i prehrambeni znanstvenik Zhou Weibiao sa Sveučilišta Singapur.

Ovaj se kruh, iako se još ne može pronaći na policama nijedne trgovine, već smatra superhranom koja će nam pomoći da s malo manje krivnje, uživamo u šniti kruha.

Pogledajte koje još namirnice se smatraju superhranom, te saznajte zašto su chia sjemenke super namirnica koju morate uvrstiti u svoju prehranu!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo