Mali vodič kroz žitarice

muesli-zitarice-heljda5

Iako su žitarice nekad davno bila sirotinjska hrana, danas se sve više cijene kao namirnice koje snižavaju rizik od raka i srčanih bolesti. Žitarice obiluju vlaknima i vitaminima, te sadrže vrlo malo masnoća, a polako postaju sve omiljenija i raširenija hrana.

ŽitariceKoja je žitarica neizostavna u vašem kućanstvu?

Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Bulgur nije samo odličan izvor vlakana, već obiluje kalijem i B vitaminima, a sadrži i željezo.  Iako je hranjiva, ova žitarica sadrži malo masnoća i kalorija. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

Heljda

Heljda je odličan izvor vlakana, te sadrži vitamine E i B. U usporedbi s drugim vrstama žita, odličan je izvor proteina, a sadrži i lizin, ecencijalnu aminokiselinu koje nema u većini biljne hrane. Budući da heljda nije žito, prikladna je za ljude koji su alergični na žito. Pripravci od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebice kod povišenog krvnog tlaka te probavnih problema.

Heljda

Ječam

Ječam je dobar izvor biljnih proteina, vitamina B, te topivih i netopivih vlakana. U većini trgovina prodaje se ljušteni ječam koji je jako obrađen, tako da su uklonjene mekinje, a vitamini i minerali dodani naknadno. Ako kupujete u trgovinama zdravom hranom, naći ćete neprerađeni ječam, kod kojega je uklonjena samo vanjska ljuska. Ova drevna žitarica siromašna je mastima, a što je najvažnije – ne sadrži kolesterol.

Pir

Pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom, a iznimno je probavljiva. Pir sadrži posebne ugljikohidrate koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 posto više proteina. Pir je dobar izvor proteina i sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla. Uspješno liječi kožne i alergijske osipe, neurodermitis, reumatska oboljenja, dijabetesi, povišeni kolesterol te probavne teškoća.

Quinoa

Quinoa

Quinoa obiluje aminokiselinama, bogata je kalijem i željezom, a sadrži i malo cinka i vitamina B. Blagog je okusa, te ju možete poslužiti kao prilog glavnom jelu. Quinoa ima i niz zdravstvenih prednosti - ublažava simptome migrene, jača kardiovaskularno zdravlje žena, te smanjuje kolesterol i krvni tlak.


D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!