Hrana i recepti

Hrana i recepti

Masna hrana omogućava rast raka dojke

Dame, ako često jedete granu koja ima veće količine masnoća i kolesterola, znajte kako je vrijeme za promjenu. Ovakva prehrana igra ulogu u rastu i širenju raka dojke, upozoravaju stručnjaci.

Istraživači Centra za rak Kimmel Sveučilišta Thomas Jefferson su proučavali poveznicu između prehrane i raka dojke na životinjskom modelu. Poznato je kako je pojava ove maligne bolesti pet puta češća u zapadnim zemljama nego drugim razvijenim zemljama, što upućuje na jak utjecaj na rak iz okoliša.

Ustanovljeno je kako su miševi koji su bili predisponirani za rak dojke i koji su hranjeni “zapadnjačkim režimom prehrane” razvili veće tumore koji su brže rasli i stvarali metastaze u odnosu na životinje s drugačijom vrstom prehrane.

Stručnjaci ponudili formulu za zaštitu od raka dojke

U ovom je slučaju zapadnjačka prehrana sadržavala 21,2 posto masti i 0,2 posto kolesterola. Kontrolna skupina miševa jela je normalnu hranu sa samo 4,5 posto masti i zanemarivom količinom kolesterola.

Broj tumora miševa koji su jeli masnu hranu udvostručio se i bio je 50 posto veći u odnosu na tumore miševa koji su hranjeni normalnim namirnicama. Jednako tako je porastao broj metastaza u plućima “zapadnjačkih” miševa.

“Kada govorimo o susjedstvu, ako želite sagraditi više kuća, trebate više cigli. Kod tumora, kolesterol osigurava cigle koje predstavljaju temelje za daljini razvoj, a taj kolesterol dolazi iz krvi. Pad kolesterola može značiti kako tumori rastu jer upravo kolesterol pruža potporu rastu raka dojke”, slikovito je objasnio dr. Philippe G. Frank, profesor biologije matičnih stanica i regenerativne medicine Sveučilišta Jefferson.

Upozorio je kako mjerenje razine kolesterola može biti učinkovita metoda probira za razvoj raka dojke. Studija je objavljena u časopisu American Journal of Pathology.

Što jesti?

Godišnje od raka dojke u našoj zemlji oboli oko 2300, a
umre oko 900 žena. Ako opaku bolest želite pobijediti hranom, pravo je
vrijeme da usvojite savjete poznate američke dijetetičarke dr. Mary
Flynn, koja je kroz novu knjigu “The Pink Ribbon
Diet
” predstavila jedinstveni program prehrane
namijenjen
oboljelim damama, onima koje se oporavljaju od bolesti, ali i zdravim
ženama. Više o samoj djeti pročitajte u članku: Hranom protiv raka dojke.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo