Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mediteranskom prehranom do kvalitetnijeg života

Glavna prednost mediteranske kuhinje leži u konzumiranju svježeg voća, povrća, mahunarki, tjestenine, cjelovitih žitarica, biljnog i maslinovog ulja, orašastog voća, morske ribe i školjaka te umjerenih količina crnog vina za koje se zna da je izvrsno za srce.

Nedavno je provedeno opsežno kliničko istraživanje o utjecaju mediteranske prehrane na cjelokupno zdravlje čovjeka. Istraživanje je trajalo pet godina, a obuhvatilo čak 400.000 ispitanika. Rezultati studije bili su zapanjujući.

kŽene i muškarci koji su za to vrijeme konzumirali isključivo gore navedene namirnice smanjili su rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava za čak 20 posto. Također, kod muškaraca se smanjila opasnost od kancerogenih oboljenja za 20 posto, dok je kod žena taj postotak bio nešto manji.

Kako djeluje mediteranska prehrana?

Dobra stvar kod ovakvog režima prehrane je ta da u organizam unosite zdravu i korisnu masnoću i ugljikohidrate. Zdrave masnoće nalaze se u biljnom i maslinovom ulju, orašastom voću i ribi, dok se zdravi ugljikohidrati nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Kombinacija ovakve hrane bogata je antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.

Istraživanja su više puta potvrdila prednosti mediteranske prehrane. Ona održava šećer u krvi u normalnim vrijednostima, poboljšava tlak, podiže razinu “dobrog” kolesterola te potiče rad metaboličkog sistema.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo