Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mislite da sve znate o šećeru? Stručnjaci razbijaju 5 najčešćih mitova

Bilo da se radi o bijelom šećeru ili nekoj “zdravijoj” varijanti kao što su kokosov šećer, agavin, ili med, šećer je šećer i kao takav trebao bi se izbjegavati, tvrde stručnjaci.

Uz sve više vrsta šećera i zaslađivača, teško je odabrati najzdraviju varijantu pogotovo ako na odabir utječu i različiti mitovi u koje vjerujemo. Tom prilikom u pomoć nam uskaču liječnici i nutricionisti koji za msn.com, razotkrivaju koji su najčešći mitovi o šećeru i njegovim alternativama. 

Bili smo u šopingu s nutricionisticom: Što je kupila, a što ni u ludilu ne nosi doma?

MIT 1. Smeđi šećer bolji je od bijeloga

Dijetetičarka Heather Bauer navodi kako su smeđi i bijeli šećer procesuirani na isti način te da se time ne razlikuju. Tvrdi i kako neke vrste “zdravijeg” smeđeg šećera mogu imati više kalorija nego bijeli, a i ministarstvo poljoprivrede SAD-a je potvrdilo kako jedna žličica smeđeg šećera sadrži 17 kalorija dok ista količina bijelog šećera ima 16. Ono što razlikuje smeđi od bijelog šećera njihova je boja, a smeđi nastaje zbog nusproizvoda iz proizvodnje šećera koji nije u potpunosti prerađen ili ga je proizvođač naknadno dodao kako bi postigao tu boju.  

MIT 2. Najbolji šećer za pripremu kolača je onaj kokosov

Dijetetičarka Rachel Swanson navodi kako kokosov šećer sadrži vitamine i minerale koji se ne nalaze u drugim šećerima, no pojavljuju se u tako malim količinama da bi za zadobivanje prednosti tog šećera morali pojesti velike količine, a to se nikako ne peporuča. 
U konačnici, zaključuje dijetetičar Zach Cordell, “Kolač koji sadrži kokosov šećer i dalje je kolač s šećerom”. 

MIT 3. Prirodni zaslađivači – agavin i med mogu se jesti u velikim količinama

Agavain sirup i med sadrže više kalorija nego bijeli šećer, a agavin sadrži i više fruktoze od visokofruktoznog kukuruznog sirupa, tvrdi dijetetičarka Julie Lee. Stručnjaci u konačnici zaključuju kako oznaka prirodno nikako ne bi smjela poticati konzumaciju velikih količina te se svakako preporuča umjerenost

MIT 4. Stevija je 100 posto prirodna i organska

Kako bi bila jednostavnija za upotrebu, stevija prolazi kroz brojna procesuiranja, a pritom gubi sva svojstva koja ima kao prirodna biljka. Stevija preradom gubi i vitamine i minerale, tvrdi dijetetičarka Claire Martin te zaključuje kako ona nije ništa prirodnija od  drugih procesuiranih šećera.

MIT 5. Etiketa na proizvodu ne navodi šećer pa to znači da proizvod ne sadrži šećer

Američka Agencija za hranu i lijekove potvrdila je kako postoji 60 različitih alijasa pod kojima se pojavljuje šećer, a neki od njih su saharoza, dekstroza, dekstrin, zlatni sirup i drugi. U konačnici, skrivene šećere jednostavno je prepoznati po nastavku -oza, a u većini slučajeva on se pojavljuje i u obliku raznih sirupa kao što su visokofruktozni kukuruzni sirup, rižin sirup i organski sok od trske. 

Mini vodič – koje sladilo odabrati?

M. V. 

Foto: Shutterstock, GettyImages

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo