Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mladi vegetarijanci skloniji poremećajima u prehrani

Iako se vegetarijanci u adolescentskoj i mlađoj odrasloj dobi možda zdravije hrane, postoje dokazi o tome da bi mogli imati povećan rizik od poremećaja u prehrani.

U studiji objavljenoj u travanjskom broju
časopisa Journal of the American Dietetic Association, istraživači su
otkrili da ove dvije dobne skupine mogu imati zdravstvene prednosti povezane sa
povećanim unosom voća i povrća, a mlađi odrasli vegetarijanci uz to mogu imati
i smanjen rizik od pretilosti. No sadašnji bi vegetarijanci mogli imati i
povećan rizik od poremećaja nekontroliranog prejedanja, a bivši vegetarijanci
od ekstremnih nezdravih ponašanja vezanih uz kontrolu težine.

Koristeći rezultate istraživanja Project EAT-II:
Eating Among Teens, znanstvenici sa sveučilišta College of Saint Benedict i
Saint John’s University, University of Minnesota i University of Texas iz SAD-a
analizirali su prehranu, težinu, ponašanja vezana uz kontrolu težine i uporabu
droga i alkohola na 2516 adolescenata i mlađih odraslih u dobi između 15 i 23
godine. Isti su sudionici ranije bili dio istraživanja osnovnoškolske i
srednjoškolske djece u okviru projekta Project EAT-I. Ta su istraživanja
obuhvaćala razredne ankete, upitnike o učestalosti prehrane i antropometričke
mjere uzete tijekom akademske godine 1998/99.

Sudionici su kategorizirani u skupine trenutnih
(4,3%), bivših (10,8%) i nikada (84,9%) vegetarijanaca. Potom su podijeljeni u
dvije skupine – adolescentska (15-18) i mlađi odrasli (19-23) te su im postavljana
pitanja o nekontroliranom prejedanju i o tome jesu li osjećali gubitak kontrole
nad svojim prehrambenim navikama. Pri tome su studijom definirana ekstremna
ponašanja vezana uz kontrolu težine bila ona o uzimanju laksativa, diuretika
ili tableta za mršavljenje te poticanju povraćanja.

Istraživači su otkrili da nema statistički
značajnih razlika u težini sudionika adolescentske skupine. Unutar skupine
mlađih odraslih, trenutni su vegetarijanci pokazali manji indeks tjelesne mase
i bili su manje skloni pretilosti od skupine čiji članovi nikada nisu bili
vegetarijanci.

U adolescenata, veći je postotak bivših vegetarijanaca
pokazao ekstremna ponašanja vezana uz kontrolu težine
, u usporedbi sa
sudionicima koji nikad nisu bili vegetarijanci.

Među članovima starije skupine,
veći je postotak bivših vegetarijanaca pokazao ekstremna ponašanja vezana uz
kontrolu težine u usporedbi s trenutnim vegetarijancima i onima koji to nikada
nisu bili.

Unutar mlađe skupine, veći je postotak trenutnih
i bivših vegetarijanaca pokazao ponašanje nekontroliranog prejedanja uz gubitak
kontrole
u usporedbi sa sudionicima koji nikada nisu bili vegetarijanci. Unutar
starije skupine, veći je postotak trenutnih vegetarijanaca pokazao ponašanje
nekontroliranog prejedanja uz gubitak kontrole u usporedbi sa bivšim
vegetarijancima i sudionicima koji nikada nisu bili vegetarijanci.

Ramona Robinson-O’Brien, asistentica profesora
pri Zavodu za prehranu Sveučilišta College of Saint Benedict and Saint John’s
University, u studiji je zabilježila: “Studija je pokazala da bi za
kliničare koji procjenjuju rizik za poremećaja prehrane bilo dobro da upitaju
adolescente i mlađe odrasle ljude o njihovom trenutnom i bivšem vegetarijanskom
statusu.

Nadalje, kod savjetovanja adolescenata i mlađih odraslih ljudi o
pravilnoj prehrani i planiranju obroka, bilo bi dobro istražiti motive
pojedinca u izboru vegetarijanske prehrane”.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo