Bilo da stalno grickate čokoladu ili imate neodoljivu potrebu za pomfritom, vjerojatno mislite kako su ovakvi porivi rezultat gladi, dosade, nezadovoljstva ili slabe snage uma.
Neki stručnjaci bi se složili – naposljetku, vi kontrolirate
što jedete. No, drugi tvrde kako neke namirnice mogu, poput nikotina ili droge,
izazvati ovisnost.
Studija koju je proveo Brookhaven nacionalni laboratorij ustanovila je kako sam
miris ili pogled na hranu podiže razinu dopamina, hormona euforije. Također,
istraživanje sveučilišta Princeton pokazala je kako su štakori, koji su jeli hranu s
25 posto šećer iskazali simptome apstinenciji, kada je šećer uklonjen iz njihove
hrane. I studija sveučilišta Drexel zaključila je kako pretjerano uživanje u
hrani može stvoriti osjećaj koji potiče apetit, slično stalnoj potrebi za
drogama ili drugoj ovisnosti – kompulzivnom kockanju.
Ovisnost ili pretjerano ugađanje?
No, određeni broj stručnjaka i dalje je skeptičan prema ovim tvrdnjama. Kažu
kako je prejedanje prije svega psihološki i bihevioralni problem. Čak i oni koji priznaju kako određena hrana
ima kvalitete koje uzrokuju ovisnost,
također tvrde kako prave ovisnosti, poput kockanja i droge, izazivaju puno
snažnije porive nego osjećaji prema hrani.
Prema istraživanju Penn State sveučilišta, medicinski govoreći, ovisnost izazivaju stvari koje odgovaraju sljedećem opisu:
- izazivaju stanje ugode ili
otpuštaju napetost - uzrokuju dugotrajne
kemijske promjene u mozgu - uzrokuju promjene u mozgu
po pitanju tolerancije, psihičke ovisnosti i nekontrolirane žudnje - uzrokuju ovisnost, a u trenutku
apstinencije, stvaraju ozbiljne mentalne tegobe
Dežurni krivci!
Dok se stručnjaci i dalje spore oko toga je li hrana u nekim slučajevima doista ovisnost, sljedećim
namirnicama doista malo tko može odoljeti:
Čokolada
Čokolada sadrži skupinu alkaloida, nazvanih tetrahidro-beta-karbolini,
a radi se o supstanci koja se nalazi i u alkoholu. No, bilo koji potencijalno ovisni dijelovi čokolade tiču se slatkoće, teksture i arome ove poslastice.
Kava
Većina ljudi radni dan počinje šalicom kave.
Stručnjaci tvrde kako osobe koje piju ovaj napitak ili jedu namirnice koje
sadrže kofein mogu kontrolirati dnevni unos. Kofein se smatra umjerenim
stimulansom, pa nakon prestanka, ljudi mogu iskusiti nuspojave, poput
glavobolje, ali one uglavnom nestanu nakon par dana.
Šećer
Stručnjaci tvrde kako tijelo ne može prepoznati
razliku između šećera u komadu voća, primjerice šećera iz jabuke, i kocke
šećera. Iako ljudi mogu žudjeti za i uživati u slatkoj hrani, malo je
vjerojatno kako bi netko doista trebao sve veće i veće količine šećera kako bi
zadovoljio potrebe. Također nije vjerojatno niti da bi se u trenutku nejedenja
šećera i slatkih namirnica javila apstinencijska kriza i psihičke posljedice.
D. Šorgić