Zdravlje

Zdravlje

Između 10 i 15 posto žena boluje od poremećaja prehrane

“Rezultati našeg istraživanja vrlo su uznemirujući”, izjavila je Lise Gauvin sa Sveučilišta u Montréalu, čija je nedavna studija pokazala da, uz anoreksiju, postoji niz poremećaja prehrane s kojima se suočava čak 10 do 15 posto žena.

“Žene su izložene mnogim kontradiktornim porukama. Potiče ih se na smanjenje tjelesne težine, no istovremeno i na konzumiranje hrane zbog samog osjećaja uživanja u hrani”, dodaje znanstvenica koja je provela istraživanje na 1501 sudionici studije koje je intervjuirala telefonski.

kTijekom istraživanja, sudionicama su postavljana pitanja o poremećajima u prehrani te pritom nije utvrđen niti jedan slučaj žene koja boluje od anoreksije. Prosječna dob sudionica bila je 31 godina, većina žena bile su nepušačice i pripadaju visokoobrazovanoj skupini ljudi.

“Studija u novom svjetlu prikazuje poremećaje prejedanja i bulimiju, koje djelomično karakteriziraju pretjerana konzumacija hrane i osjećaj gubitka kontrole. 13,7 posto intervjuiranih žena izjavilo je da se mjesečno prejeda jednom do pet dana ili jednom do sedam puta”, pojašnjava Gauvin i napominje kako 2,5 posto žena za održavanje tjelesne težine koristi prisilno povraćanje, laksative i diuretike.

Istraživanjem je utvrđena i povezanost problematičnog načina jedenja i mentalne slike o stanju vlastitog zdravlja. Naime, problemi u prehrani češće se ispoljavaju u žena koje smatraju da su lošijeg zdravlja.

Još jedno od otkrića studije je i ono da 28 posto žena intenzivno vježba dvaput mjesečno s jedinim ciljem smanjenja tjelesne težine. “Trebali bismo vježbati zbog zadovoljstva koje nam sport osigurava i kako bismo se osjećali dobro. Kad se tjelesna aktivnost obavlja isključivo zbog gubitka tjelesne težine, postoje indikacije da se radi o osobi s pretjeranom opterećenošću vlastitom težinom”, smatra autorica studije.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Eating Disorders.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo