Hrana i recepti

Hrana i recepti

Na listi namirnica s najvećim udjelom pesticida kelj dospio među tri najštetnije!

Znanstvenici iz Ekološke radne skupine (EWG) nakon deset godina ponovo su uvrstili ovu supernamirnicu u svoje redovno godišnje istraživanje i na 60 posto uzoraka otkrili pesticid koji ima kancerogeni učinak na ljudski organizam. Prvo i drugo mjesto i dalje zauzimaju jagode i špinat!

Ekološka radna skupina (EWG), neprofitna je organizacija usmjerena na ljudsko zdravlje i okoliš koja od 2004. godine objavljuje godišnje izvješće o namirnicama s najvećim i najmanjim udjelom pesticida.

Pesticidi povezani s rakom kože

Ove godine, u više od 92 posto testiranih uzoraka kelja otkrivena su dva ili više ostatka pesticida. Najčešće otkriveni pesticid, pronađen na oko 60 posto uzoraka kelja, bio je Daktal (DCPA) koji je na temelju testiranja provedenih na životinjama klasificaran kao sredstvo koje ima kancerogeni učinak na ljudski organizam.

Znanstvenici EWG-a došli su do zaključka da se postotak uzoraka kelja s ostacima pesticida od 2007. godine do danas povećao sa 76 posto na 98 posto. Također, prosječan broj ostataka na jednom uzorku povećao se s dva na više od pet.

Izvješće ne bi trebalo obeshrabriti ljude da jedu voće i povrće, ali preporuka je da biramo organske proizvode kad god je to moguće jer čak ni temeljito pranje voća i povrća ne uklanja sve tragove pesticida s plodova.

Drugi stručnjaci koji su gledali izvješće, ali nisu sudjelovali u istraživanju, tvrde da količina pronađenih pesticida nije dovoljno visoka da bi bila opasna po zdravlje.

„Dvanaestorica onečišćenih“ za 2019. godinu

Nakon dodavanja kelja, ovogodišnji popis ne razlikuje se bitno od prošlogodišnjeg, s izuzetkom slatke paprike koja je prošle godine bila na 12. mjestu, a ove godine nije na listi:

 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Kelj
 4. Nektarine
 5. Jabuke
 6. Grožđe
 7. Breskve
 8. Trešnje / Višnje
 9. Kruške
 10. Rajčice
 11. Celer
 12. Krumpir

„Čista lista“ nije se bitno mijenjala

Svake godine znanstvenici EWG-a objavljuje i listu namirnica s najmanjom količinom ostataka pesticida, a veliki dio ovogodišnjeg popisa također se ponavlja od prošle godine. Za 2019. godinu šampinjoni su uvršteni u popis, a mango je izbačen.

Više od 70 posto testiranih uzoraka voća i povrća na listi nije imalo ostataka pesticida, a samo 6 posto namirnica imalo je ostatke dvije ili više vrsta pesticida.

Ovo je lista namirnica koje bi se, prema EWG-u, trebale konzumirati bez straha i opterećenja jer nemaju na sebi ostatke štetnih pesticida:

 1. Avokado (manje od 1 posto uzoraka pokazalo je primjetne razine pesticida)
 2. Slatki kukuruz (manje od 1 posto uzoraka pokazalo je primjetne razine pesticida)
 3. Ananas
 4. Smrznuti grašak
 5. Luk
 6. Papaja
 7. Patlidžan
 8. Šparoge
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Cvjetača
 12. Dinja
 13. Brokule
 14. Šampinjoni
 15. Slatka dinja

Avokado – čuvar zdravlja i ljepote

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo