Hrana i recepti

Hrana i recepti

Najbolje namirnice koje morate konzumirati ove godine!

Ako ste ih proteklu godinu zanemarivali, vrijeme je da ove super-namirnice svakako uključite u svoju prehranu! Neka se 2013. nađu na vrhu vaše “to-do” liste! One obiluju hranjivim tvarima koje gode zdravlju cijelog organizma.

1. Kelj

Ovo moćno povrće obiluje antioksidansima – poznatih boraca protiv raka. Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina A koji godi zdravlju kože i očiju, a može pomoći i u jačanju imunološkog sustava. Dobar je izvor vlakana korisnih srcu. Jedna šalica sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i jedna naranča.

k2. Sardine

Sardine su jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje gode zdravlju srca, a poboljšavaju i raspoloženje. Osim toga, ove su ribice prepune vitamina D. S obzirom na to da su malene i da se nalaze na dnu hranidbenog lanca, one ne sadrže puno toksina kao što se to može dogoditi kod većih riba.

3. Kvinoja

Riječ je o cjelovitoj žitarici delikatnog okusa. Obiluje vlaknima i proteinima, a trebaju ju kuhati samo 15-20 minuta. Spomenuta kombinacija vlakana i proteina organizmu pruža dodatnu vrijednost – ona nam pomaže da se duže vremena osjećamo siti.

4. Zobena kaša

Uvođenje zobene kaše u svakodnevnu prehranu je iznimno korisno. Naime, zob je bogata vlaknima topljivima u vodi pa kao takva doprinosi sporijim oslobađanje energije u organizmu. Zbog tog procesa metabolizam ima stalan tempo što pogoduje gubljenju masti. Osim što snižava loš kolesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti, zob pozitivno djeluje i na zdravlje arterija.

k5. Šipak

Ako se želite opskrbiti vitaminom C – šipak je idealan izbor! Njegova ljekovita svojstva otkrili su stari Grci koji su ga nazvali “božansko voće”. Dobra je vijest da šipak poboljšava koncentraciju, sprječava infekcije i prehlade, pomaže kod tegoba s venama te stimulira libido i potenciju.

6. Kefir

Ovaj fermentirani mliječni napitak obiluje probioticima koji gode imunitetu. Iako ima rjeđu teksturu od jogurta, i on sadrži sve hranjive sastojke, ali s dodatkom vitamina B. Stoga ga svakako uvrstite u svoju prehranu!

7. Leća

Leća – mali, ali nutritivno vrlo moćan član obitelji mahunarki, iznimno je dobar izvor vlakana koja snižavaju kolesterol. I ne samo to! Sićušna je mahunarka posebno korisna za bolju kontrolu poremećaja povezanih sa šećerom u krvi. Naime, velika količina vlakana sprječava nagli porast razine šećera nakon obroka.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo