Nar ili šipak – štiti od bolesti, rješava vas stresa i pomlađuje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nar ili šipak – štiti od bolesti, rješava vas stresa i pomlađuje

Foto: Shutterstock

Vrijeme je za uživanje u ovom plodu prekrasnih boja i posebnog okusa.

Nar sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od rujna do siječnja. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva.

Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Šipak je hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke.

Šipak kao lijek – otkrijte kako pripremiti izvrstan čaj, sirup, liker i marmeladu

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga i promjena raspoloženja.

Sok od nara u borbi protiv kancerogenih oboljenja

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Ovaj napitak ima više antioksidanta nego većine drugih voćnih napitaka, a poznato je kako oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju nastanak raka. 

O stavu roditelja ovisi hoće li dijete imati radne navike

Zaustavite nastanak prvih bora i starenje kože uz ulje nara

Šipak ima anti-ageing učinak i može pomladiti kožu iznutra, ali jednako tako izvana. Ovo je ulje posebno cijenjeno jer se smatra da ono usporava nastanak bora i starenje kože pa ga možete pronaći u skupoj kozmetici. Možete ga koristiti ako imate probelma s kožnim alergijama, suhom kožom i aknama.

Sok od nara za bolji seks

Uza sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektivnu funkciju te podiže kvalitetu spermija. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećanu razinu hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju. U rezultatima istraživanja znanstvenika Sveučilišta iz Edinburgha (sudjelovalo 58 volontera u dobi između 21 i 64 godine) stoji kako ljubitelji crvenog napitka imaju od 16 posto i 30 posto veću razinu testosterona od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od nara.

Tart od limuna – recept koji će oduševiti i najveće sladokusce

Recite zbogom stresu

Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka stigli nakon što su u analizirali podatke skupine ispitanika koji su dva tjedna svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a također su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu. Nakon dvotjednog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili “inspirirani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji”. Također su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivnju ili sram.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo