Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ne bacajte koštice lubenice jer su prava riznica zdravlja

Foto: Shutterstock

Sigurno i vi čistite lubenicu od koštica, no jeste li znali da one imaju i nutritivne vrijednosti koje pogoduju zdravlju organizma?

Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo te cink, a svježinu duguje jabučnoj i limunskoj kiselini. Zbog svega nabrojenog idealna je za čišćenje organizma, a osim samostalno, jede se u voćnim salatama, koktelima i raznim pićima.

Koštice lubenice skoro pa i ne sadrže kalorije, ali su pune nutrijenata. Ako ih pržite postaju hrskave i mogu lako zamijeniti masne i nezdrave grickalice.

Kako pržiti koštice od lubenica?

Radi se o jednostavnom postupku: Pećnicu zagrijete na 160 stupnjeva, a koštice složite na papir za pečenje. Peku se oko 15 minuta. Možete ih posuti paprom ili limunovim sokom.

Nutritivne vrijednosti koštica lubenice

Malo kalorija

Ako ste na dijeti ili pazite na liniju, mogu vam poslužiti kao savršena grickalica. U 25 g koštica (oko 400 koštica) se nalazi oko 155 kalorija.

Magnezij

Jedan od minerala koji se nalazi u košticama je i magnezij. U 4 g koštica možete pronaći 21 mg magnezija, a preporučena dnevna doza za unos je oko 400 g. Magnezij je esencijalni mineral koji je odgovoran za pravilan rad metabolizma.

Željezo

Puna šaka koštica sadrži oko 0.29 mg željeza. Iako vam se čini da se ne radi o tako velikoj količini, preporučeni dnevni unos željeza za odraslu osobu iznosi oko 18 mg. Željezo je važan sastojak hemoglobina – prenosi kisik kroz tijelo, te pomaže tijelu pretvoriti kalorije u energiju.

Vitamini

Iako koštice lubenice ne sadrže puno vitamina, ipak se u njima nalazi tiamin, niacin i folne kiseline, također poznate i kao vitamini B1, B3 i B9. Oni su zaslužni za pretvaranje hrane u energiju.

Esencijalne aminokiseline

Esencijalne aminokiseline naše tijelo ne može proizvesti pa se njihov unos u organizam mora osigurati konzumiranjem odgovarajuće hrane, a po mnogim istraživanjima nalaze se upravo u košticama lubenice. Ove aminokiseline poboljšavaju mušku plodnost i seksualno zdravlje. 

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Salata od lubenice, dinje i borovnica

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo