Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ne možete bez kruha? Onda morate znati i da je ovo najzdravija vrsta za zdravlje probave

Shutterstock

Do danas ste već sigurno naučili da je zdravlje probavnog sustava važno za zdravlje cijelog organizma

Nakon što ste, uz ostale hobije, u vrijeme karantene naučili peći i kruh, vjerojatno ste negdje na društvenim vidjeli i recept za kruh od kiselog tijesta. Čini se da je ovaj kruh i kvalitetan, koliko je popularan.

Prema onome što stoji na portalu Healthline, pripravak ovog tijesta je jedan od najstarijih načina pripreme kruha. Posebno je to što se umjesto kvasca, koji se koristi za podizanje tijesta, u ovom receptu koriste prirodni sastojci. Te, ustvari,  bakterije rade slično kao bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani, poput jogurta.

Ove namirnice jednostavna su zamjena za kvasac i sigurno ih imate kod kuće

Zaštita zdravlja probavnog sustava služi kao zaštita od raznih procesa

Kako se u ovom kiselom tijestu nalazi velik broj zdravih bakterija i jako malo glutena, ljudima služi kao alternativa za ostale vrste kruha te se smatra kvalitetnijom varijantom bijelog kruha. Naime, proces fermentacije smanjuje udio glutena pa je odlična namirnica za one koji ga loše podnose. Ukratko, bakterije iz startera pomažu očuvanju i jačanju ostalih nutrijenata u kruhu, pa ga i on sadrži puno više od ostalih vrsti kruha.
Iako postoje i druge vrste kruga za koje se smatra da su zdravija verzija, kruh od kiselog tijesta ima posebne sastojke koji razne minerale čine više bioraspoloživima. Fitinska kiselina smanjuje apsorpciju minerala poput magnezija i cinka, pa kada jedete „običan“ kruh malo će njih završiti u vašem organizmu.

Pripremite domaći kruh s praškom za pecivo i bez kvasca

Poseban proces fermentacije u ovoj vrsti kruha omogućava dakle odstranjivanje fitinske kiseline i tako će organizam puno lakše doći do potrebnih nutrijenata.

Uz sve spomenuto, kruh od kiselog tijesta sadrži više bioraspoloživih sastojaka i više vlakana. Kako ovaj kruh prolazi kroz prirodni proces fermentacije pa će očuvati i prirodni okus, bez potrebe da mu se nešto dodaje.

Ovaj je kruh idealna odabir za zdravlje probave, a njegov savršen okus je samo dobrodošao dodatak.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo