Nutricionistima ne bi palo na pamet kupiti ovih 7 proizvoda u trgovini - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nutricionistima ne bi palo na pamet kupiti ovih 7 proizvoda u trgovini

Ne radi se samo o soli i kalorijama, već i nutricionisti ne vole loše sendviče baš kao i svi mi.

Jednostavno nije uvijek zdravo

Nakon dugog radnog dana nemate previše vremena za pripremanje večere, ili ste možda upravo uli u trgovinu i onaj pripremljeni obrok vam je jednostavno ukrao pažnju? Zastanite malo prije nego napunite košaru, jer takva jela mogu biti ukusna, ali nisu zdrava kako možda mislite. Uz to, možda su i opasna za zdravlje!

Puno je zdravih obroka koje možete pripremiti za 20 minuta, ali ako ste ljubitelj gotove hrane, nutricionisti upozoravaju da neke namirnice morate izbjegavati i odabrati neke zdravije opcije.

1. Salata od tune i piletine

Ove dvije namirnice mogu biti jako ukusne kada se jedu samostalno a uz to su i zdrave. Problem se javlja kada se stave u salatu – dok sama riječ asocira na svježinu i nutrijente, ovakve salate sadrže malo toga, pojašnjava Sam Presicci, registrirani dijetetičar. Takve su salate pune majoneze i ostalih masnoća, pa je jasno da su i pune kalorija. Zdrava opcija je čisti komad mesa na salati bez dodataka.

2. Smjesa za pire krumpir

“Osobno sam dosta osjetljiva na pire i moram znati da su unutra pravi krumpiri, sa kožicom i pravim začinima“, dodaje  Kerry Clifford, registrirana dijetetičarka te ističe kako ne tolerira pire iz kutije. Zdrava je opcija ispeći svoj krumpir ili ga možete zamijeniti pireom od karfiola, koji vam nudi puno za zdravlje.

3. Pečeni pilići

Sigurno su jako ukusni i mnogima omiljeno jelo, ali možda niste svjesni što jedete kada kupiti već pečeno pile. „Bili biste šokirani da znate koliko sastojaka završi na tom mesu, a da im tamo uopće nije mjesto“, navodi Presicci. Od soli koja se koristi kako bi se očuvala svježina do umjetnih okusa – sve stvari koje mogu samo pružiti dodatne kalorije, povećati rizik od razvoja nekih ozbiljnih bolesti. Ako ima opcije, pecite pile sami bez puno soli i samo sa pravim začinima.

Ovo su jela koja ne biste trebali naručiti u restoranu – postoji dobro objašnjenje

4. Smoothie ili proteinski napici

I jedno i drugo su zdrave opcije ako nešto na brzinu morate pojesti, naravno odnosi se na one koje ste sami pripremili. Danas je u ponudi u svakoj trgovini velik broj zdravih pripravaka i nije čudno što su puno ukusniji od onih koje napravite doma jer osim voća i jogurta, mogu sadržavati šećere koje ne želite pa na kraju kalorijska vrijedno može biti veća od običnog kolača. Ako vam je baš do smoothija onda ga svakako pripremite sami i tako kontrolirajte namirnice koje u njega stavljate.

5. Gotove salate

Izgledaju kao dobar izbor jer se ipak radi o – salati, ali često se u njima ne nalazi svježe povrće i dodaju se umaci, masni sirevi i naravno sol. Zeleno lišće u tom trenutku postaje samo ukras. Uzmite par minuta vremena i sami napravite salatu po ukusu i budite sigurni da ste pojeli nešto zdravo.

6. Gotovi sendviči

Tko ne voli pojesti ukusan sendvič? U onim već pripremljenim se često nalazi procesuirano meso, ulja i kruh pun šećera. Moguće je odabrati zdraviju verziju, sendvič s tamnim kruhom i puno povrća. Ipak oni se brzo „opuste“ i više nisu tako ukusni pa je svakako savjet da sendvič pripremite sami i pojedete ga odmah. Druga je opcija da sami tražite u prodavaonici sastojke za svoj sendvič i tako sigurno znate što želite.

6 genijalnih načina kako koristiti zobene pahuljice! I ne, ne mislimo na doručak

7. Suši

“Japanski restorani imaju visoke standarde kada je u pitanju riba za suši, ali Ashlee Van Buskirk, nutricionist, ne vjeruje baš ovim kupovnom proizvodima jer se uvijek pita koliko je dugo već taj losos u toj trgovini, a trovanje hranom nije opcija. Pripremite ga sami ili ga jedite u provjerenim restoranima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo