Hrana i recepti

Hrana i recepti

Osigurajte zdravlje hranom!

Uskoro ćete stegnuti remen, bit ćete puniji energije i umanjiti svoj rizik od mnogih bolesti.

Ove promjene postupno uvodite kako ne biste prenaglo “promijenili ploču” i zbog nezadovoljstva brzo odustali.

1. Popijte i drugu šalicu kave

Jutarnja kavica ne bi vam trebala biti jedina u danu. Prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, druga šalica kave može pomoći sniziti rizik od razvijanja dijabetesa.

2. Servirajte za štednjakom

Kada jedete, pladanj s hranom nemojte izložiti na stol.

Istraživanja su pokazala kako osobe koje uzimaju hranu s pladnja koji stoji na stolu pojedu do 35 posto više nego osobe koje su svoju porciju dobile na tanjuru. Također, jedan od trikova za mršavljenje ili držanje težine pod kontrolom je korištenje manjih tanjura i tanjura kontrastne boje u odnosu na jelo. Boja tanjura utječe na broj unesenih kalorija

3. Sjetite se!

Osobe koje su razmislile o svom posljednjem obroku prije nego što su se “bacile” na grickalice unijele su 30 posto manje kalorija, pokazali su britanski stručnjaci.

4. Proteini u svakom obroku

Ako želite istopiti suvišne kilograme, u svaki obrok uključite proteine. Proteini pomažu pri izgradnji mišića tako što pretvaraju masti u mišićno tkivo, stoga ih trebate u većoj količini. Zašto je bolje imati mišiće, a ne salo? Osim očitih zdravstvenih razloga, mišići za svoj rade troše više kalorija nego salo, pa na taj način lakše mršavite.

Što jesti za veći unos proteina? Obratite pozornost na bjelanjke, voće, orašaste plodove, tamno povrće i žitarice od cjelovitog zrna. Proteini također mogu ubrzati metabolizam, čine nas sitijima dulje vrijeme te tako drže apetit pod kontrolom.

5. Birajte cjelovite žitarice

Za razliku od rafiniranog zrna ili bijelog kruha, konzumacija žitarica cjelovitog zrna je povezana s nižim rizikom od raka i bolesti srca. Također su korisnije za našu liniju.

6. Jedite ribe

Losos, tuna, pastrve, sleđ i sardine bogate su omega-tri masnim kiselinama – predvodnicama zaštite krvožilnog zdravlja. S njima na svojoj strani i u svom tanjuru možete smanjiti rizik od srčanih bolesti, hipertenzije, artritisa, makularne degeneracije oka, Alzheimerove bolesti, crijevnih polipa, bolesti desni ili osteoartritisa.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo