Hrana i recepti

Hrana i recepti

Otkrivena tri krivca za alergiju na gluten

Britanski i australski istraživači su identificirali točan uzrok imunosne reakcije koja vodi do celijakije. Riječ je o tri komponente glutena otkrivene u pšenici, raži i ječmu.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Science Translational Medicine, mogli bi dovesti do ciljanog lijeka koji bi zamijenio dosadašnji način života oboljelih osoba. A on uključuje cjeloživotnu apstinenciju od namirnica koje sadrže gluten, poput žitarica, tjestenine, keksa i piva.

k“Ako uspijete suziti toksičnost alergen na nekoliko dijelova, to vam omogućuje da odradite vrlo ciljano liječenje na način da više ne trebate ciljati cijeli imunološki sustav“, izjavio je australski znanstvenik Robert Anderson.

Za osobe s alergijom, gluten izaziva pretjeranu reakciju u imunološkom sustavu, što može oštetiti sluznicu tankog crijeva, onemogućavajući mu apsorpciju vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari iz hrane.

Osobe sklone ovoj vrsti alergije su podložne kroničnom umoru i riziku od osteoporoze, neplodnosti, pobačaju, pa čak i karcinomu probavnog trakta – svi ovi simptomi karakteriziraju celijakiju.

U istraživanju su sudjelovale 244 osobe s celijakijom. Svi su oni, za
potrebe istraživanja, nekoliko dana konzumirali hranu bogatu glutenom kako bi
znanstvenici mogli analizirati imunološke stanice iz uzoraka
njihove krvi.

Iako gluten sadrži oko 16.000 komponenti, stručnjaci
naglašavaju kako su samo tri odgovorne za alergiju.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo