Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovih 7 namirnica prirodno ubrzavaju metabolizam

Ubrzanjem metabolizma osjećati ćete se lakše i brže ćete gubiti kilograme.

Vaš je metabolizam uglavnom određen genetikom, ali možete ga dovesti u red prirodnim putem ako unosite prave namirnice. Zato probajte povećati unos idućih nekoliko namirnice kako biste si olakšali svaki dan.

1. Bjelanjak

Bjelanjci su bogati aminokiselinama koje ubrzavaju metabolizam. Jaja su također puna proteina i vitamina D što će vam pružiti energiju za cijeli dan.

2. Voda

Ako vaše tijelo osjeti i najmanji nedostatak tekućine, metabolizam će se usporiti. Pijte na dan što je više vode moguće, a brojni nutricionisti napominju da pokušate s hladnom vodom koja će prisiliti tijelo da troši više kalorija kako bi vas ugrijalo.

3. Čili papričice

Čili papričice sadrže kapsaicin, kemijski spoj koji automatski ubrzava metabolizam. Stručnjaci preporučuju dodavanje čajne žličice usitnjene papričice u jelo, barem jednom dnevno. Ovo ljutkasto osvježenje je izvrstan izvor vitamina C.

4. Kava

Iako u velikim količinama nije zdrava za naš cijeli organizam, studije su pokazale da je rad metabolizma kod osoba koje piju kavu bio 16 posto bolji nego kod onih koji radije piju bezkofeinska pića.

5. Zeleni čaj

Ova vrsta čaja sadrži posebne biljne spojeve koji ubrzavaju topljenje masti te tako poboljšavaju rad probavnoga sustava.

6. Mlijeko

Brojna istraživanja pokazala su kako kalcij nije samo dobar za jačanje kosti već ubrzava razgradnju masti u tijelu.

7. Cjelovite žitarice

Pomažu u ubrzanom procesu topljenja masti budući da organizam treba više truda kako bi razgradio procesuirane žitarice poput kruha i tjestenine. Cjelovita hrana bogata je vlaknima, kao što su smeđa riža i zobena kaša.

Ovim namirnicama poboljšajte okus jela, a da ne koristite sol

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo