Ovo su tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo su tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane

Shutterstock

Možda jeste savršen kuhar, ali svejedno možete u kuhinji činiti stalno jedne te iste greške bez da ste toga svjesni.

Donosimo par savjeta kako ih izbjeći ili makar ne ponavljati često…

Najbolje božićne torte

1. Zagorena hrana

Sirova i slabo kuhana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorena hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se​stvaraju kemikalije koje mogu uzrokovati nastanak raka. utjecati na promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Heterociklički aromatski spojevi (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici su dvije kemikalije formirane kada se meso kuha ja visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Ideja za ukusnu večeru: Pizza s puretinom i sirom

Ako se ne možete odreći pečene hrane, prakticirajte kuhanje na indirektnoj vatri. Na taj će se način vaše meso savršeno skuhati i dobiti fini miris, a izbjegli ste kuhanje na direktnoj vatri.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viška neželjenih kalorija, već kemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krumpir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je kemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi kemikalijama. Na​s​taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

Iako studije do danas nisu potvrdile jaku poveznicu između ove kemikalije i razvoja raka, bolje je “igrati na sigurno” i smanjiti plamen dok kuhamo.

3. Zagrijavate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, tijekom zagrijavanja “raspada” te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Kako nutricionistica priprema zimska variva? Otkrila nam je nekoliko trikova

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog se također “raspadaju” na visokim temperaturama i proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave stanice u tijelu, te akrolein, za kojeg se smatra da uzrokuje nastanak raka.

No, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako ga uvrstiti u prehranu, ali ga ne morate zagrijavati na visokim temperaturama. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo