Prava je šteta koristiti origano samo kao začin za pizzu - svakako isprobajte i ulje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prava je šteta koristiti origano samo kao začin za pizzu – svakako isprobajte i ulje

Podrijetlom iz Sredozemlja, neizostavan je začin u gastronomiji Italije, Španjolske, Turske, ali i kod nas.

Ovaj ukusni začin, koji je nezaobilazan kada pripremate pizzu, sadrži brojne nutrijente kao što su vitamin K, mangan, željezo, kalcij, vitamin E, bakar, nijacin i beta karoten, kao i druge hranjive tvari.

Podrijetlom iz Sredozemlja, neizostavan je začin u gastronomiji Italije, Španjolske, Turske, ali i kod nas. Samo ime origano potječe iz grčkog jezika (oros=brdo, ganos=nakit), te označava brdski nakit. U narodnom vjerovanju on štiti od zla te poboljšava raspoloženje, zbog čega se stavljao u svadbene bukete.

Pripada obitelji mente, a listovi se biljke često dodaju obrocima radi boljeg okusa, ali isto tako posjeduje zdravstvene dobrobiti.

Ovih 27 namirnica morate imati u kuhinji ako ste na dijeti!

Od davnina se on koristi u medicinske svrhe, a po tome su posebno bili poznati Grci i Rimljani. Ulje origana se koristi tako da se maže na kožu ili inhalira, dok se ekstrakt origana može koristiti kao tekućina ili u kapsulama.

Origano je pun antioksidanata

Sadrži timol, karvakrol, limonenu, a prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala koji su važan uzročnik starenja. Svaki gram svježeg origana sadrži:

  • 42 puta više antioksidanata od jabuke
  • 30 puta više od krumpira
  • 2 puta više od naranči
  • 4 puta više od borovnica

Iako je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdile ispravne doze za korištenje, jer previše antioksidanata može uzrokovati suprotni efekt od navedenog.

Može sniziti kolesterol

U jednoj maloj nedavno objavljenoj studiji gdje se procjenjivala visina kolesterola kod osoba koje su imale blago povišen, u vidu promjene prehrane. Nakon svakog obroka sudionici su dobili 25 ml ekstrakta ulja origana te se pokazalo i poboljšanje stanja.

Može ublažiti upale

Postoji nekoliko studija koje su proučavale utjecaj ulja origana na proces upala u tijelu koje su čest uzrok razvoja opasnih bolesti. No potrebno je još istraživanja kako bi se dobrobiti potvrdile.

Mogao bi pomoći kod zarastanja rana

Prečišćeno ulje origana se obično nanosi na kožu kako bi ubrzao zarastanje manjih rana i ožiljaka. Moguće je za to zaslužan timol i ostali nutrijenti koje sadrži.

Zaboravljene namirnice koje su u kuhanju koristile naše bake, a mogli bi i mi…

Prirodni je repelent

Iako je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdilo i ovo njegovo djelovanje, ako ulje origana namažete na koži svi insekti bi od vas trebali bježati.

Pomaže kod probavnih problema

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Phytotherapy Research, 600 miligrama ulja origana dnevno kroz razdoblje od šest tjedana poboljšalo je simptome gastrointestinalnih tegoba, ali i u potpunosti uklonilo parazite iz tijela većine pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju

Kako napraviti ulje od origana?

Za ulje od origana koje je melem na problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvjetova i listova i litra maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalijete maslinovim uljem te držite na toplom mjestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procijedite i dobro zatvorite. Pripremljenim uljem masirajte oboljela mjesta.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo