Rezultati najnovijeg australskog istraživanja su pokazali kako nas konzumacija namirnica s niskim glikemijskim indeksom (GI) odnosno hrane bogate ugljikohidratima koji se polako probavljaju može zaštititi od tumora.
Naime, poznato je da kancerogene stanice “napreduju” zahvaljujući glukozi. No, dobra je vijest da konzumacija hrane s niskim GI može spriječiti njihovo bujanje.
Znanstvenica Jennie Brand-Miller s australskog Sveučilišta Sydney tvrdi kako je detaljnim proučavanjem 10 prethodnih studija utvrdila kako petogodišnja konzumacija namirnica s visokim glikemijskim indeksom može povisiti rizik od raka dojke za osam posto.
“Naš današnji način prehrane obiluje namirnicama visokog glikemijskog indeksa. One proizvode visoku razinu glukoze i inzulina, zbog kojih stanice raka brzo napreduju. Tako glukoza na kancerogene stanice djeluje poput gnojiva. Ako se u dojkama potencijalno ugrožene žene skrivaju stanice rak, visoka razina inzulina potiče njihov rast i razvoj. A to dakako nije dobro“, poručila je znanstvenica.
Ako se želite zaštititi od karcinoma, pravo je vrijeme da kažete zbogom: alkoholu, namirnicama s visokim udjelom masnoće i prerađenom mesu. Konzumacija prehrane s niskim GI može pomoći u prevenciji raka, smanjujući tjelesnu masnoću i razinu inzulina.
K. R.