Hrana i recepti

Hrana i recepti

Presuda nutricionistice je tu: Ovih 6 namirnica jedite za doručak ako želite izgubiti kilograme

Foto: Shutterstock

Znamo da je biranje namirnica za doručak ponekad iscrpljuje, pogotovo ako ste na dijeti.

Jedete li ugljikohidrate ili iz izbjegavate? Je li bolje jesti masnije namirnice ujutro ili ih potpuno izbjegavati? To su pitanja na koja je važno dati odgovor ako tražite najbolji odabir za doručak i ako želite izgubiti višak kilograma. Naravno da je frustrirajuće ako odgovor ne znate na pitanje što jesti, ali kako bi i tome stali na kraj, nutricionistica, dr. Courtney D’Angelo donosi konačnu presudu o namirnicama koje bi se trebale u tom slučaju jesti za doručak.

1. Zobena kaša

Vlakna su ključan sastojak za započeti dan na pravi način, pa se ustvari ne može govoriti o zdravom doručku bez da se spomene zobena kaša.

“Ona je dragulj prepun topivih i netopivih vlakana, koji vam pomažu da dugo ostanete siti i igra veliku ulogu u probavnom zdravlju jer će omogućiti nesmetan rad crijeva i probave“, ističe. Iako se radi o možda najboljem izboru za doručak, neki se ljudi i dalje boje jesti ugljikohidrate kada su na dijeti, ali podsjetimo se da nisu svi prijetnja.

Često se pretpostavlja kako će oni prevenirati gubitak kilograma, ali ako se radi o visokokvalitetnim, cjelovitim žitaricama kao što je zob, ne morate brinuti jer se radi o namirnici savršenoj za dijete, a posebno ako je uključite u prvi obrok u danu, dodaje D’Angelo.

No ona i savjetuje da ne jedete dodatake poput maslaca, punomasnog mlijeka ili nekih kaloričnih dodataka ako ste na dijeti. Dodajte joj svježe voće i malo grčkog jogurta.

2. Jaja

Jaja su odličan doručak za one koji su na dijeti jer su puna proteina ali isto tako imaju jako malo kalorija. Proteini su važan mikronutrijent kojeg bi trebalo unositi ujutro kako bismo dulje bili siti. Jedna studija objavljena u magazinu  Hormone Research and Paediatrics je otkrila kako nakon 3 mjeseca, kod 156 osoba koje su bile pretile, a koje su unosile manje kalorija za ručak nakon što su doručkovali namirnice pune proteina poput jaja. Rezultiralo je to naravno gubitkom kilograma. Znanstvenici su zaključili da su bili manje gladni i da su hormoni gladi bili manje aktivni.

Napici koje bi trebali izbjegavati, pogotovo ako imate 50 ili više godina

D’Angelo smatra da pri mršavljenju pomažu i kalcij i antioksidanti iz jaja jer poboljšavaju rad probavnog sustava.

3. Jogurt

Ovo je odličan doručak za sve koji gube kilograme, ali je važno znati koji jogurt izabrati. Kako su i oni puni proteina i dulje se probavljaju, odličan su izbor ali je važno paziti da odaberete proizvod koji nema šećera, a tu se opet nameće grčki jogurt. Grčki jogurt je ljepljiviji i teži od običnog jogurta. To se postiže kada se iz običnog jogurta na poseban način izvuče sirutka. Dobiva se jogurt bogat proteinima, ali bez dodanih šećera i ugljikohidrata. Dodajte mu malo voća i orašastih plodova kako biste iskoristili i dobrobiti antioksidanata i zdravih masnoća.

4. Svježe povrće

Nekima nije tako lako uvesti svježe povrće u prvi tanjur, posebno ako već jedete kašu, jaja ili jogurt. Ali ako ga nekako ukomponirate u doručak, može vam to pomoći da brže izgubite kilograme. Povrće ima jako malo kalorija ali jako puno važnih nutrijenta koji vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma a to su vitamin B i vlakna. No ono će ponuditi i nutrijente koji će vas dugo ostaviti sitima pa ćete sigurno i manje jesti tijekom dana. Možda je dobra ideja da ga dodate omletu, a koristiti možete gljive, špinat i papriku…

5. Maslac od badema

D’Angelo voli koristiti ovaj maslac u doručku radi nutrijenta koje sadrži, a to su vlakna, proteini, antioksidanti i dobre masnoće. Orašasti plodovi su odlični za dijete a studije pokazuju da oni koji ih jedu dulje ostaju siti. Dodajte ga zobenoj kaši, jogurtu ili namažite na tost, a možete pripremiti i smoothie.

Limun je hit namirnica i zato imamo 3 savjeta kako odabrati najbolji i iscijediti najviše soka

6. Proteinski smoothie

D’Angelo isto tako savjetuje kako su ovi napici odličan izbor za doručak ako želite izgubiti kilograme.

“S proteinskim prahom u ovom napitku unosite puno proteina a malo kalorija. Kako bi vam napitak bio ukusan, dodajte mu voće i povrće radi što boljeg unosa antioksidanata i vlakana.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo