Previše šećera šteti zdravlju - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Previše šećera šteti zdravlju

Preporučena doza šećera ne bi trebala preći više od 10 posto dnevnog unosa kalorija, mada neki nutricionisti preporučuju i manje.

Koliko je 10 posto?

Ako na dan unosite 2000 kalorija, 10 posto bi bilo 40 grama ili otprlike 11 žlićica šećera. Na žalost većina ljudi unosi 30 do 40 čajnih žličica šećera. Većina šećera ulazi u organizam putem ostalih namirnica koje pojedemo tijekom dana. Sama limenka gaziranog soka može sadržavati 10 čajnih žlica šećera!

1.600 kalorija:
6 žličica šećera ili 22 g
2.200 kalorija:
12 žličica ili 44 g
2.800 kalorija:
18 žličica ili 66 g

Na temelju desetljeća brojnih istraživanja bijelog šećera došlo se do zaključka kako je sposoban prouzročiti pravu ovisnost, sličnog nivoa kao nikotin, alkohol ili kava. Ako se učestalo konzumiraju velike količine šećera, gušterača je naviknuta lučiti velike količine inzulina. Tako se stvara kemijska ovisnost u tijelu koje traži sve veće i veće količine šećera ne bi li održalo novonastalu umjetnu ravnotežu. Tada osoba postaje nervozna i traži nešto slatko za pojesti.

Umjerena konzumacija šećera

Prirodni šećer, koji daje sladak okus voću, nekom povrću i mlijeku, savršeno je zdrav. Važno je da se ne predoziramo šećerom koji se dodaje tijekom pripreme hrane i pića. Nije potrebno izbjegavati čokoladu i kolače, uživajte ali i planirajte koliko ćete pojesti. Postoje mnoge vrste umjetnih sladila, a prije nego li budu dozvoljena za uporabu prolaze kroz čitav niz ispitivanja. Umjetna sladila smatraju se najistraživanijom namirnicom, pa tako postoje i istraživanja koja ukazuju na pozitivne i negativne učinke pojedinih vrsta umjetnih sladila.

Danas šećer dodajemo raznim vrstama hrane i stalno slušamo o njegovoj štetnosti, no činjenica je da je naš organizam opremljen za iskorištavanje šećera. On ne koristi šećer samo za proizvodnju energije i masnog tkiva, već i za borbu s nekima od najtežih bolesti. Stoga, razumna konzumacija šećera doprinosi našem organizmu i pomaže mu u proizvodnji ne samo energije već i spojeva koji su ključni u borbi s bolestima.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo