Hrana i recepti

Hrana i recepti

Puna nutrijenata, štiti srce i vid… Evo zašto je juha od rajčice dobra za vaše zdravlje

Foto: Shutterstock

Rajčica je puna vitamina, minerala i antioksidanata te sastojaka koji nude puno toga za dobro zdravlje.

Istraživanja čak savjetuju da može zaštiti od bolesti poput onih kardiovaskularnih ili razvoja raka.

Iz tog je razloga juha od rajčice dobar način da unesemo u organizam najbolje što ova biljka nudi. Možete ju jesti u toploj varijanti kako bi se ugrijali tijekom zime, ili pak u hladnoj za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Evo znanstveno dokazanih dobrobiti juhe od rajčice.

Puna nutrijenata

Rajčica ima malo kalorija ali je puna nutrijenata i biljnih komponenti koje štite zdravlje. U njoj se nalazi:

 • 33 kalorije
 • 7 grama ugljikohidrata
 • 2 grama vlakana
 • 1.6 grama proteina
 • 0.4 posto masnoće
 • 28 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C
 • 12 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K
 • 8 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A

Bogatstvo atioksidanata

Antioksidanti su komponente koje će neutralizirati negativan utjecaj slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Oni se nalaze u rajčici, uz likopene, flavonoide i vitamin C i E. Antioksidanti su povezani sa sprečavanjem razvoja raka i bolesti povezanih s upalama.

Uz to su istraživanja pokazala kako antioksidanti uz vitamin C mogu zaštiti od razvoja dijabetesa tip 2.

Sve što morate znati o magneziju – koliko ga trebate, kako prepoznati manjak u organizmu i gdje ga pronaći

Može štiti od razvoja karcinoma

Rajčica je stalno predmet istraživanja po pitanju visokog udjela likopena i zaštite od karcinoma. Posebno jaka njihova uloga može biti u zaštiti od raka prostate i dojki.

Važno je znati da je rak prostate peti vodeći uzrok smrti u svijetu kod muškaraca, a brojna su istraživanja pokazala kako visok unos likopena iz rajčica može smanjiti rizik od razvoja ove zloćudne bolesti, a smatra se da ta komponenta može ubrzati propadanje stanica raka.

Štiti vid i zdravlje kože

Beta karoten i likopen koji se nalaze u rajčici mogu vas zaštiti od opeklina i štete uzorkovanim suncem, a to je dokazalo i jedno istraživanje. Ipak, to ne znači da možete leći i sunčati se bez zaštitne kreme. Namirnice poput rajčice su bogate karotenom i vitaminom A koji mogu štititi i zdravlje očiju, pa je tako konzumacija rajčice povezana s smanjenim rizikom od makularne degeneracije, gubitka vida povezanog sa starenjem.  Uz to, beta karoten se u tijelu pretvara u retinol, esencijalnu komponentu vida.

Poboljšava zdravlje kostiju

Osteoporoza je kronična bolest koju označava slabost kostiju i povećana lomljivost. Smatra se najčešćom komplikacijom nakon menopauze. Studije pokazuju da likopen igra veliku ulogu u regulaciji metabolizma kosti, što će i spriječiti rizik od lomova.

Može spriječiti kardiovaskularne bolesti

Visok unos proizvoda od rajčice može sniziti razine „lošeg“ kolesterola, koji se smatra rizičnim faktorom za razvoj bolesti srca. Taj efekt je možda posljedica likopena iz rajčice vitamina C. I likopen i vitamin C mogu spriječiti oksidaciju LDL kolesterola, koja je rizični faktor za arteriosklerozu. Likopen će također smanjiti apsorpciju kolesterola u crijevima i poboljšati funkcioniranje „dobrog“ kolesterola u tijelu. Uz to, karotenoidi iz rajčice pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, koji je jedan od glavnih krivaca za razvoj bolesti srca.

Može pojačati mušku plodnost

Oksidativni stres nije prijatelj muške plodnosti i može dovesti do smanjenja plodnosti tako što će oštetiti pokretljivost sperme.  

Jača imunitet

U nekim se kulturama koristi juha od rajčice kao kućni pripravak kod obične prehlade. Vitamin C i karotenoidi mogu stimulirati imunološki sustav. Vitamin C, kako kažu istraživanja, može spriječiti prehladu ili ublažiti simptome.

Ovo su vrste riba koje biste trebali jesti češće jer su jako zdrave

Prednost je i to što je jednostavna za pripremu

Uz velik broj recepata kako napraviti juhu od rajčice na internetu, možete svakodnevno uživati u ovoj poslastici, kako za nepce tako i za zdravlje.

Fantastična juha od rajčice po receptu Lane Klingor Mihić

Sastojci (za 4 osobe):

 • 1 kg rajčica
 • ½ dl maslinova ulja
 • 2 dl domaće pasirane rajčice
 • malo peršina
 • žličica češnjaka u prahu
 • 1 šaka svježeg bosiljka
 • bučino ulje
 • sjemenke sezama
 • sol
 • papar

Priprema:

U blender ubacite sve sastojke. Blender uključite na opciju „juha“ i skuhajte juhu na programu od šest minuta. Ako nemate blender, skuhajte namirnice na opisani način i smiksajte smjesu do željene gustoće juhe. Poslužite u tanjur, dodajte nekoliko kapi bučina ulja i sezamove sjemenke.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo