Hrana i recepti

Hrana i recepti

Riješite se mrava prirodnim pripravcima

Ukoliko ne želite koristiti kemikalije u borbi protiv mrava, pomoć potražite u prirodnim pripravcima! Koristite limun i cimet, te mnoga druga “odbijajuća” sredstva.

Prvi korak je temeljito čišćenje kuće. Ako ste od onih koji se žele riješiti mrava na način da to ne utječe na njihove ljubimce i obitelj, onda su prirodni pripravci idealno rješenje. Lako se nabavljaju, dovoljno su učinkoviti te ne uzrokuju komplikacije.

Mravi ne vole kredu i brašno

Uzmite običnu kredu i povucite crte ispred svih ulaznih vrata i prozora. Mrave odbija kalcijev karbonat pa možete biti sigurni da neće prijeći vaš prag! Zvuči nevjerojatno, ali isto vrijedi i za brašno! Mravi iz nekog razloga ne vole brašno pa ga pospite po njihovim ulaznim putovima. Izmrvite kredu i zaštitite vrtno bilje od lisnih uši i gusjenica.

Zaštite kuću od mrava limunovim i narančinim sokom

Mravima smeta miris citrusa. Pošpricajte limunovim sokom otvore prozora i vrata, nakon toga ga ukapajte u sve rupice i male otvore koji bi mogli služiti mravima kao ulaz u kuću, a za dodatnu sigurnost limunovu koru stavite ispred svih ulaznih vrata.

Stavite u blender nekoliko narančinih kora i pomiješajte s jednom čašom tople vode. Mješavinom nježno pošpricajte nastambu mrava. Mravi bi trebali zauvijek otići …

Talog kave drži mrave podalje

Ovo nije zahtjevan zadatak, ali je nevjerojatno učinkovit! Pospite talog kavena mjesta oko kuće i u vrtu s kojih se želite riješiti mrava, miris će ih otjerati i držati daleko. Na isti način kava djeluje na puževe i razne insekte.

Kuhinjska sol i začini

Prokuhajte vodu i dodajte sol u nju. Otopinom pošpricajte kritična mjesta i mravi im više neće prilaziti.

Razne vrste začina pomažu u borbi protiv mrava i ostalih insekata, a neko od njih su cimet, metvica, čili papričice i češnjak. Otvorite vrećicu sa začinom i stavite u kuhinjske elemente, kutove ili druga mjesta na kojima ste uočili mrave. Mravi će otići zbog jakom mirisa koji ne podnose.

Ništa vas neće spasiti od mrava ukoliko se ne pridržavate nekih pravila. Uvijek zatvarajte hranu i spremajte u frižider, mrlje od pića i hrane očistite odmah. Ako imate ljubimce, perite njihove posude za jelo odmah nakon što korištenja. Smeće držite zatvoreno!

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo