Zrnate bobice slanutka iznimno su ljekovite, a mogu se pripremiti na razne načine, za predjelo, juhu, glavno jelo ili prilog, pa čak i za desert.
Slanutak je prepun vlakana, cinka, kalcija, proteina i folata. Kako ne sadrži puno masnoća, odličan je izbor za osobe oboljele od dijabetesa.
Što slanutak može učiniti za vaše zdravlje?
Jača energiju: Ovo je možda najvažnija dobrobit slanutka, a kako je prepun proteina to niti ne čudi.
Jedite grah često jer je zdrav, a ako ste na dijeti on će ugasiti želju za hranom
Sprečava dijabetes: Kako sadrži puno vlakana, dobro će djelovati na osobe koje imaju dijabetes ili ga žele prevenirati. Vlakna pomažu pri apsorpciji glukoze te održavanju normalne razine inzulina.
Poboljšava probavu: Vlakna su tu opet najvažnija stavka jer će čuvati zdravlje crijeva i spriječiti zatvor. Ako ga jedete redovito, olakšat će probleme poput mučnine i zatvora.
Anemija: veliki postotak željeza u ovoj namirnice pomaže nadomjestiti manjak željeza, održava i razinu hemoglobina u normali pa je iznimno dobra namirnica za trudnice i tijekom menstruacije.
Jača kosti: Kako sadrži dovoljne količine kalcija, slanutak će održati kosti zdravima te ih štititi od lomova.
Poboljšava kognitivne funkcije: prirodno je bogat kolinom koji štiti živce te vas oslobađa stresa. Ako ga jedete redovno, pomoći će vam pri koncentraciji i savladavanju novog gradiva.
Za bolje zdravlje jedite orašaste plodove
A. A.
Foto: Shutterstock