Hrana i recepti

Hrana i recepti

Snizite kolesterol uz zeleni čaj

Velika
četvorka za snižavanje kolesterola
Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprječavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres). Tako dvije šalice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke.

Istraživači Sveučilišta Western iz Kalifornije analizirali su zaključke prethodnih 20 studija o dobrobitima čaja te zaključili kako zeleni čaj može smanjiti ukupnu razinu kolesterola. U studijama su ispitanici ili pili zeleni čaj ili konzumirali kapsule s njegovo sastavnicom katehinom za koju se smatra kako smanjuje apsorpciju kolesterola u želucu. U većini slučajeva napitak je bio učinkovitiji od kapsula, no dobrobiti su bile slične.

Općeniti konsenzus nalaže kako bi razina ukupnog kolesterola trebala biti niža od 5 mmol/L, razina HDL kolesterola viša od 1 mmol/L za muškarce i 1,2 mmol/L za žene te razina LDL kolesterola niža od 3 mmol/L.

“Analiza upućuje kako je prisutan skromni učinak zelenog čaja na razinu kolesterola. On nije povećao razinu dobrog kolesterola [HDL-a] ili smanjio broj triglicerida, druge vrste masnoće u krvi. Stoga zeleni čaj ne bi trebao biti zamjena za lijekove kod osoba koje imaju povišeni kolesterol”, zaključila je Olivia Phung, voditeljica studije. No, savjetovala osobama koje piju lijekove za kolesterol da ih nastave uzimati, no da prigrle naviku ispijanja zelenog čaja.

Kako biste držali razinu kolesterola pod kontrolom, stručnjaci preporučuju puno voća, povrća, vlakana i manje zasićenih masti (meso i punomasni mliječni proizvodi). Radije birajte zdrave masti iz ribe i biljnog ulja.

Naši partneri Tanja i Goran iz Kuće zelenog čaja znaju sve što se može znati o zelenom čaju. Odaberite čaj po svom ukusu iz njihovih kolumni: Kuća zelenog čaja.

Pravilnom prehranom protiv upala i kolesterola

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo