Hrana i recepti

Hrana i recepti

Soja utječe na mušku plodnost?

Ako volite soju i proizvode od ove žitarice, pripazite! U normalnim količinama nije štetna, no previše soje može smanjiti vaše šanse za potomstvo.

Istraživanja su utvrdila da prehrana koja uključuje soju može smanjiti broj spermija i to za 50 posto.

Soja Stručnjaci su ispitivali 99 muškaraca koji su imali probleme s fertilitetom. Kod ispitanika koji su jeli najviše proizvoda od soje primijećena je najveća promjena u broju spermija. Naime, izoflavoni koji se nalaze u soji, oponašaju hormon estrogen.

Povećana razina estrogena u tijelu povezana je s viškom tjelesne masnoće (zato žene imaju veći postotak masti od muškaraca), što stvara problem muškarcima koji žele ostati vitki. Kao rezultat, prehrana temeljena na soji može utjecati na sposobnost osobe da izgubi suvišne kilograme.

Od ranije je poznato da pretili muškarci imaju više poteškoća s plodnošću, pa unos velikih količina proizvoda od soje samo doprinosi ovim problemima.

Ipak, nije sve tako crno! Studije pokazuju da soja utječe na mušku plodnost samo u slučajevima osoba koje jedu velike količine ove žitarice. Primjerice, istraživanje na štakorima utvrdilo je da niske količine soje nemaju nikakav učinak na plodnost.

Iako se soja nalazi u brojnim proizvodima, koji nisu nužno namijenjeni vegetarijancima, udio u većini njih nije velik. Ključno je voditi računa o tome koliko često i u kojim količinama jedete soju.

Kako biste dobili bolji uvid, pogledajte koju količinu izoflavona sadrže najčešće korišteni proizvodi od soje:

  • Mlijeko od sojeMiso juha (pola šalice) – 59 mg
  • Sojino zrno, kuhano (pola šalice) – 47 mg
  • Tempeh (85 g) – 37 mg
  • Mlijeko od soje (šalica) – 30 mg
  • Jogurt od tofua (pola šalice) – 21 mg
  • Tofu (85 g) – 20 mg

Primjera radi, muškarac koji teži 80 kilograma trebao bi dnevno unijeti između 1 600 i 8 000 miligrama soje kako bi se smanjila plodnost. Imajte na umu da je, kao i uvijek ključna umjerenost i uravnotežena prehrana. Soja je zdrava namirnica koju treba koristiti u obrocima, ali ne treba pretjerivati!

D. Šorgić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo