Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sok od rajčice štiti od raka dojke

Samo jedna čaša soka od rajčica dnevno mogla bi vas zaštititi od raka dojke!

Rajčica je zaista zlata vrijedna. Ne samo da uvelike znači zdravlje za muškarce, s obzirom na to da snizuje rizik od raka prostate, nego je također i pravi ženski plod – može sniziti rizik od razvijanja raka dojke! Do ovog su zaključka stiglu američki istraživači Sveučilišta Rutgers iz New Jerseyja, koji su izmjerili razinu hormona kod 70 žena starijih od 55 godina prije i nakon što su povećale unos rajčica kroz razdoblje od deset tjedana.

Ispitanice su bile ili preteške ili su imale blisku rođakinju oboljelu od raka dojke, što znači da su same pripadale visokorizičnoj skupini za ovu malignu bolest. „Prednosti konzumacije rajčice i proizvoda na bazi rajčica jasno su dokazane našim istraživanjem, pa čak i samo nakon kratkog razdoblja. Žene mogu lako konzumirati dobrobitnu količinu rajčica, primjerice, čaša soka od rajčice dnevno sadrži pravu količinu likopena, biljne tvari za koju se smatra da je u pozadini zaštitnog učinka“, objasnili su američki istraživači u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Maime, likopen je odgovoran za crvenu boju rajčice i smanjuje rizik od razvijanja raka prostate.

Količina likopena u samo jednoj čaš soka rajčice dnevno povisuje razinu hormona adiponektina za devet posto, a upravo je ovaj hormon odgovoran za regulaciju razine masti u tijelu i kao takav povisuje rizik od raka dojke. Istraživači su ustanovili kako se razina ovog hormona najviše povisila kod mršavijih ispitanica.

Sok od rajčice možete kupiti, a možete ga i napraviti sami. Recept je vrlo jednostavan; rajčice prokuhate, odstranite im kožu i izmiksate u glatku, tekuću smjesu. Na kraju sok začinite i posolite po vlastitom ukusu. Ako sok od rajčice nije po vašem ukusu, pojedite juhu ili skuhajte umak od rajčice uz tjesteninu.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo