Hrana i recepti

Hrana i recepti

Štiti srce, usporava starenje, budi seksualnu želju… 10 zdravstvenih dobrobiti moringe

Shutterstock

Moringa je namirnica koja se može pohvaliti brojnim nutrijentima.

Možda vam je poznata pod nazivom Konjska rotkvica (Moringa oleifera ) moringa nudi puno toga zdravlju, a spomenimo vlakna, vitamine, minerale, amino kiseline i fitonutrijente. Koristi se za liječenje već stoljećima, a Grci i Rimljani su koristili listove biljke kako bi dobili više energije i snage, navodi nutricionistica Isabel Smith.

Kako će zdravlju pomoći moringa i kako ju koristiti, doznajte u nastavku teksta.

Što je moringa?

Svaki dio ove biljke je jestiv. “Ona nudi lišće, sjemenke, korijen i stapku te cvijeće koji se tradicionalno koriste u medicinske svrhe, a lišće se često koristiti u prehrambenoj industriji. Jestivo lišće se često koristi, a ono suho se pretvara u kapsule ili prah.

1. Nevjerojatna količina nutrijenata

Moringa i njeni listovi su jedni od namirnica najbogatijima nutrijentima, sadrži 28 vitamina i 43 antioksidanta, a tu su i magnezij, kalij, željezo i B vitamini, ali i vitamin C, navodi Lisa Curtis, nutricionistica te dodaje kako se radi o sastojcima koji su ključni za cjelokupno zdravlje organizma.

2. Pomaže u borbi protiv upala

Ona sadrži fitonutrijente, antioksidante i protuupalne sastojke koji pomažu tijelu da se bori protiv upala ali i da se oporavi nakon ozljeda. Ovi će se jaki sastojci boriti i protiv slobodnih radikala te smanjiti oksidativni stres i boriti se protiv bolesti, navodi Smith.

3. Može pojačati seksualnu želju

Danas svi znamo kako stres negativno utječe na libido jer će smanjiti proizvodnu dopamina a pojačati proizvodnju kortizola, hormona stresa. Seksualno zdravlje ovisi o brojnim procesima, mozgu, hormonima, emocijama, živcima i mišićima, a svi su oni osjetljivi na stres. Jedan od biljki koja može imati potencijalno dobar učinak na seksualnu želju je moringa.

“Studije su pokazale da djeluje na jačanje testosterona te da će smanjiti razine kortizola pa tako i stresa”, navodi Smith.

Oni koji piju ovaj popularni čaj imaju i jači imunitet – stručnjaci objašnjavaju zašto

4. Budi energiju

Ako tražite nešto što bi vam dalo više energije a da ne sadrži kofein, možda biste mogli moringu uključiti u jutarnju rutinu. Kako sadrži puno vitamina D i C, te nutrijente koji su uključeni u stvaranje energije, mogla bi pomoći.

5. Može poboljšati raspoloženje i pamćenje

U pitanju su amino kiseline i vitamini koji sadrže triptofan koji služi za poticanje oslobađanja serotonina, hormona sreće. Taj će hormon sreće u mozgu poboljšati mogućnosti učenja i pamćenja. Vitamin E koji se u njoj nalazi može pomoći kod ublažavanja posljedica oksidativnog stresa na mogu, a on je česti krivac za razvoj kognitivnih problema.

6. Kontrolira šećer u krvi

Moringa sadrži klorogeničnu kiselinu i izotiocijanat koji će pomoći kod kontrole šećera u krvi. Klorogenična kiselina može kontrolirati koliko stanica uzima ili otpušta glukoze nakon jela. Smith dodaje kako neke studije potvrđuju ovo mišljenje, a u njima stoji kako prah od moringe može služiti kao kontirala šećera u krvi.

7. Vlasnica je anti age svojstava

Pa i ako vas starenje ne brine, moringa je puna antioksidanata poput polifenola i flavonoida koji mogu usporiti nastanak prvih bora te održati kožu zdravom i lijepom. Iako neka istraživanja to potvrđuju, potrebno je provesti još njih kako bi se ovo mišljenje potvrdilo.

8. Može sniziti krvni tlak

Ako vas muči krvni tlak, možete sami utjecati na promjene ako dodate moringu prehrani. Kako sadrži i kvercetin, može utjecati na snižavanje utjecaja oksidativnog stresa na srce i tako stabilizirati krvni tlak. Ako koristite lijekove za krvni tlak, svakako je prije upotrebe bilo kakvog suplementa ili pomoći iz prirode potrebno kontaktirati liječnika.

9. Pomaže kod probave

Ako vas muči recimo zatvor, moringa će vam pomoći da na toalet odlazite redovito. Sadrži topiva vlakna kao i ona netopiva, navodi Curtis. I u jednom i drugom obliku donosi zdravstvene dobrobiti, posebno za probavu. Kako će vas vlakna dugo držati sitima, ona netopiva će stolici dodati “sadržaj” pa će se ona lakše kretati kroz crijeva i tako vas riješiti nadutosti i zatvora.

10. Može poboljšati stanje kolesterola

Zdrava razina kolesterola je ključna za prevenciju bolesti srca. Dobra je vijest da moringa ima potencijala da snizi razine kolesterola zahvaljujući svojim svojstvima, a rezultat je zdravo srce.

Želite prespavati cijelu noć? Možda bi trebali izbjegavati jedan popularni suplement

Kako koristiti prah od moringe

Još je jedna dobra vijest da se može koristiti u brojnim receptima, od namaza do napitaka. Ima sličan okus matcha čaju, a često se opisuje kao prah koji ima okus po travi i zemlji. Dok će neki moći uživati u samom prahu, mnogi će dodati još nešto s jačim i slađim okusom. Evo kako možete koristiti prah od moringe:

  • dodajte ga voćnim napicima
  • dodajte ga humusu
  • dodajte ga umacima
  • dodajte ga salatama i juhama
  • dodajte ga kolačima i keksima
  • napravite od listova biljke čaj

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo