Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što će vam se dogoditi ako pijete sok od celera? I ne, neće vam se svidjeti…

Shutterstock

Osim hidratacije i nekoliko vitamina i minerala, pretpostavka da sok od celera radi nešto specijalno za tijelo nisu potvrđene.

Kao jednostavan način unosa voća i povrća u prehranu, mnogi biraju sokove. No, što točno sok od celera čini tijelu, navodi thehealthy.com.

Celer je drevna ljekovita namirnica

Dijetetičarka Ali Webster, navodi kako je najveća vrijednost soka od celera, njegova hidratantna sposobnost.

Stabljika celera sadrži više vode nego bilo koje drugo povrće, a budući da će rijetko koja osoba jesti baš stabljiku, sok od celera odličan je izvor hidratacije, tvrdi dijetetičarka Malina Malkani.

Ne radi ništa posebno

Osim hidratacije i nekoliko vitamina i minerala, nije dokazano da sok od celera radi ništa specijalno za tijelo, tvrdi Webster. Stoga ni tvrdnje da je sok od celera dodatak prehrani koji djeluje protuupalno, da poboljšava probavu ili da je pak razlog mršavljenja, nisu potvrđene, tvrdi.

Dijetetičarka takve navode objašnjava mogućim usporednim promjenama životnog stila zbog kojih možda dolazi do tih promjena, no tvrdi, to i dalje nije znanstveno potvrđeno.

Budući da pretvaranje celera u sok uklanja vlaknasti dio celera koji bi mogao uzrokovati sitost, celer se ne može svrstati u namirnicu koja pospješuje gubitak kilograma kao što se ne može reći ni da pospješuje probavu ako se ispija na prazan želudac.

Celer ili sok od celera

Pretpostavka da sok od celera sprječava nastanak kancerogenih stanica također nije znanstveno potvrđena. Sirov celer sadrži nutrijente koji mogu djelovati preventivno, ali ni to nije dokazano na ljudima, smatra dijetetičarka. 

Također, za sve ove koristi zaslužan je sirovi celer, a ne o sok od celera.

Ipak, celer i sok od celera mogu biti dio zdrave prehrane jer celer je bogat izvor vlakana, vitamina K i C, mangana, magnezija, kalcija, kalija, folata i riboflavina, tvrdi Malkani.  

Uostalom istraživanja jesu dokazala kako celer smanjuje rizik od srčanih bolesti i bolesti jetre. No takva istraživanja ne postoje po pitanju soka od celera, nastavlja.

Naposljetku, sok od celera gorak je i nerijetko zahtijeva zaslađivače, a to onda znači povećanje kalorija i količine šećera.

Celer: 7 razloga zašto ga jesti svaki dan

M. V. 

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo