Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što će vam se dogoditi ako redovito koristite kurkumu?

Vjeruje se da kurkuma ima protuupalna svojstva, ali znate li koji dio tijela najviše od njega profitira?

Što je kurkuma?

Osim što je odličan začin koji će svakom obroku dati bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja. Dolazi iz obitelji đumbira, a okus varira ovisno o svježini. Dok je svježa kurkuma ima aromatičan i ljutkast okus, a sušena kurkuma dobiva notu naranče i đumbira. Žuta se boja kurkume koristi i kao prirodno bojilo tako da se često u te svrhe dodaje i proizvodima poput senfa. Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na zdravlje.

1. Ubrzava gubitak kilograma

Istraživanja potvrđuju kako ovaj začin može potaknuti gubitak kilograma, a prema riječima Patricia Bannan, nutricionistice iz Los Angeles, povećani unos kurkume nije dovoljno da riješi problem kilograma. „ Iako vam sama kurkuma neće pomoći, može spriječiti upalne procese koji su povezani s debljanjem i potaknuti brže topljenje masnoća“, dodaje. Kurkumu je najbolje unositi putem hrane, pa je savjet da jedete više Curryja.

2. Ako imate artritis, kurkuma može biti od pomoći

Kurkumin je vrsta antioksidanta koji potiče protuupalna svojstva namirnice, a nekoliko je studija potvrdilo da upravo on djeluje na smanjenje boli, ukočenost i otečenost zglobova.
Jonathan Valdez, nutricionist smatra da više od 500 mg kurkume u danu može usporiti apsorpciju željeza, što je važan proces za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Upozorava i da je suplemente kurkume potrebno uzimati uz crni papar kako bi tijelo lakše apsorbiralo sadržaj.

Ljetni detoks koji trebate isprobati! I ne, nećete ni sekunde biti gladni

3. Mogao bi poboljšati raspoloženje

Kurkumin pomaže protiv upala, a one su čest razlog depresija. Dokazala je to studija provedena prošle godine te navela kako kurkumin može umanjiti simptome anksioznosti i depresije. Bannan dodaje kako istraživanja upućuju i na to da će kurkumin najbolje pomoći kod osoba koje već koriste antidepresive.

4. Pomaže pri kontroli glukoze u krvi

Prema podacima čak 100 milijuna ljudi u Americi ima dijabetes tip 2 a kako se radi o stanju koje je kombinacija genetike i životnih navika, na jednu od tih stvari možemo utjecati. Istraživanja potvrđuju kako kurkumin može pomoći pri kontroli glukoze u krvi.

5. Može spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti

Stanovnici Indije imaju najmanje slučajeva ove bolesti, ako se usporedi s ostatkom svijeta. Razlog je sigurno kompleksan i na njega utječu razni faktori. Kurkuma je dio Ayurvede, holističkog pristupa liječenju i iako postoji već tisućama godina, i danas je iznimno popularna. Tu je i jedan od glavnih sastojaka Indijske kuhinje – kurkuma, pa je pitanje je li moguće da je i ovaj začin važan faktor? Iako porota još donosi odluku, teorija je da kurkumin može spriječiti nakupljanja plaka koji je povezan s oštećenjima na mozgu.
Što se god na kraju zaključilo, kurkuma može poboljšati kognitivne funkcije.

6. Može prevenirati razvoj raka

I u ovom slučaju upale igraju veliku ulogu. Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, objavljena objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice, objasnili su to liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

7. Može ublažiti simptome iritabilnog kolona

Osobe koje pate od ovog sindroma stalno vode borbu s grčevima, proljevom i drugim neugodnim simptomima. Smatra se da kurkumin ima potencijala da eliminira neke od ovih simptoma. Jedan je studija, objavljenja u magazinu Clinical Gastroenterology and Hepatology  pratila osobe koje su uzimale lijek Mesalazin te zaključila kako kurkumin djeluje bolje od placeba ako je u pitanju smirivanje simptoma.

8. Snižava kolesterol

Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske bilje. Ponovno je za taj utjecaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Tortilje i zeleni rižoto po receptu nutricionistice – odlične ideje za vruće ljetne dane

9. Djeluje preventivno na kardiovaskularna oboljenja

Kardiovaskularne bolesti su još uvijek najčešći uzročnik smrti na svijetu, prema pisanju Svjetske zdravstvene organizacije. Dok mnogi faktori utječu na razvoj bolesti srca, jedan od potencijalnih krivaca je i, naravno, upalni proces. Studija objavljena ove godine u magazinu Biotechnology Advances ističe kako je kurkumin sastojak koji bi mogao biti odgovoran za prevenciju ili liječenje kardiovaskularnih bolesti. Druga je pak studija pokazala kako bi kurkumin mogao biti dobar za prevenciju oštećenja krvnih žila, ali i ishemije.  

10. Blokira djelovanje opasnih molekula

Kurkumin može poništiti djelovanje slobodnih radikala koji loše utječu na naše zdravlje – kroz vrijeme mogu oštetiti arterije, uzrokovati stvaranje tumora, a i glavni su krivac za ubrzano starenje. Antioksidanti, poput kurkumina, štite tako da neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo