Savladali smo kako iskoristi jabuke za razne kolače i napitke, ali vjerujte da smo samo zagrebali po površini… Donosimo vam 6 razloga za korištenje jabuke zbog kojih ćete samo više voljeti ovu voćku.
Prema raspoloživim dokazima, u jabuci ljudi uživaju od davnina, a spominje se da je to bilo i 6.500 godina prije nove ere. Osim za jelo, jabuka se može koristiti i u druge svrhe.
Olakšava alergije
Jabuke sadrže komponentu koja se zove kvarcetin a on smanjuje izlučivanje histamina, kemikalije koje tijelo otpušta pri alergijskoj reakciji. Studija objavljena u magazinu Thorax navodi kako muškarci koji jednu 5 jabuka tjedno imaju bolju funkciju pluća.
Olakšava migrene
Određene su studije pokazale kako miris zelene jabuke olakšava glavobolje te umanjuje bol uzrokovanu migrenama. Znanstvenici pokušavaju otkriti da li jednako djeluje i na bolne zglobove. Do tog podatka, kada vas boli glava, narežite zelenu jabuku i uživajte u mirisu.
Uz jabuku i ostalo voće lakše dozrijeva
Jabuke, poput breskvi, banana i kruški otpušta Etilen – nezasićeni plinoviti ugljikovodik, koji ubrzava proces sazrijevanja. Ako želite da voće u vašoj kući brzo postane zrelo ja jelo, stavite ih u papirnatu vrećicu i dodajte jabuke. Ako želite postići upravo suprotno – ne stavljajte jabuke u blizinu drugog voća.
Čisti kosu
pH vrijednost jabučnog octa je komplementarna pH vrijednosti naše kose. Stoga ovaj prirodni pripravak pomaže vratiti narušenu pH ravnotežu, obnavlja zdravlje i vitalnost kose, i to zaglađivanjem kutikula. Zbog toga kosa puno bolje reflektira svjetlost pa ima i sjajniji izgled.
Hrana je pticama
Našim pernatim prijateljima je ovo draga poslastica, a posebno tijekom hladnih dana kada im hrana nije lako dostupna. Narežite jabuku na komadiće i ostavite na balkonu ili prozoru – ptice će vam biti zahvalne.
A. A.
Foto: Shutterstock