Stvorena nova generacija soje

piletina-salata-zdravo-hrana-dijeta-1

Znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju stvorili su zamjenu za piletinu u obliku soje koja izgledom i okusom iznimno podsjeća na "pravu stvar".

SojaZnanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju stvorili su zamjenu za piletinu u obliku soje koja izgledom i okusom iznimno podsjeća na "pravu stvar". Osim toga, nudi i zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja kolesterola i održavanja kostiju zdravima.

Fu-Hung Hsieh, voditelj je projekta koji za cilj ima stvoriti jeftinu biljnu zamjenu za piletinu. Umjesto uobičajenog dodavanja boje i okusa soji, Hsieh je razvio proces koji soji omogućava stvaranje vlaknaste strukture kakvu nalazimo u, primjerice, pilećim prsima.

Za započinjanje procesa, Hsieh koristi sojine proteine ekstrahirane iz sojina brašna. Soja potom prolazi kroz proces kuhanja, uz korišenje vode, topline i tlaka. U konačnici, gotova mješavina sastojaka prolazi kroz cilindar, kao što je vidljivo u video prikazu.

Hsieh navodi kako je ova zamjena za piletinu različita od drugih zbog toga što se pri njenoj proizvodnji koristi viši postotak vlage, čak i do 75 posto. "Vlažnost je čimbenik koji našoj soji daje teksturu sličnu onoj kakvu nalazimo kod piletine."

Soja - tofuInače, soja sadrži vrijedne hranjive tvari, od kojih neke pomažu u održanju zdravih kostiju te preveniranju raka prostate, dojke i debelog crijeva. Soja je i izvrstan izvor masnih kiselina, a ne sadrži kolesterol.

Istraživanje je objavljeno u časopisima Journal of Food and Agricultural Chemistry, Journal of Food Science i Journal of the American Oil Chemists' Society. 


Izvor: Biologija.com.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!