Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sve što niste znali o izraelskoj kuhinji

Izrael je zemlja koju karakterizira spoj raznih nacionalnosti i njihovih kultura. Miješaju se religije židovstva, kršćanstva i islama.

Svaka kultura i narod donose neke svoje osobnosti što se očituje i u kuhinji. U hotelu Dubrovnik održava se od 16. do 22. svibnja Tjedan izraelske hrane. Ove godine je Izraelska ambasada u Zagrebu ugostila glavnog kuhara hotela Isrotel Dead Sea Resort and Spa, Ranija Hadida.

Rođen sam u selu u blizini grada Haife, a ljubav prema hrani naslijedio sam od bake i majke koje su me naučile svemu, ističe kuhar.

Kakva je izraelska hrana

Izraelska hrana je spoj različitih kuhinja. Zbog mješavine namirnica i začina izraelska hrana je jakoga okusa i mirisa. Također, vole miješati slatke namirnice poput meda sa ljutim kao što su papričice. Od mesa najviše vole spremati ribu, a najpoznatije jelo je Hraime koje se jede u vrijeme Shabata, odnosno svetoga dana kada Židovi slave Božje stvaranje svijeta. Hiraime je riba kuhana u ljutom umaku od paprika. Naravno, Izraelci jedu i meso s roštilja u kombinaciji sa povrćem. Ipak, najviše vole svježe voće i povrće, kao i ostale namirnice.

Tradicionalna hrana

Izraelska kuhinja poznata je po jelima poput Humusa, Chunta, Falafela i datulja.

Humus: osnovni sastojci su limun, češnjak, slanutak i maslinovo ulje.

Chunt, Cholent ili Hamin: jelo se priprema petak prije Shabata te se objeduje za subotnji ručak. Priprema se od češnjaka, luka, slatkoga krumpira, jaja, riže i slatke paprike.

Falafel: najpoznatije ulično jelo. To su pržene kuglice od mljevenog slanutka ili pak boba te kombinacije začina.

Datulje: bogate su kalijem, aminokiselinama i mineralima. Čuvaju naše kosti, odličan su izvor vitamina D pa naša koža ostaje svježija. Kalij poboljšava probavu dok antioksidansi čuvaju zdravlje srca.

Košer hrana

Ovo je vrsta prehrane koja se tiče uglavnom ortodoksnih Židova. Oni se kao takvi strogo pridržavaju vjerskih pravila, a posebno onih koji se odnose na hranu. Njihova hrana mora biti košer, to jest u skladu sa zakonima zapisanim u svetoj knjizi Tori. Jedu meso svih životinja, osim onih koje oni smatraju prljavima, a to su svinje te meso i jaja ptica grabežljivica.

Također, ne jedu krv i iznutrice pa tako životinje prvo moraju očistiti te ostaviti da krv iscijedi. Važno je napomenuti kako se proces čišćenja radi od glave prema kraju tijela, odnosno od čistoga do prljavoga dijela tijela.

U prehrani ortodoksnih Židova valja istaknuti kako se mlijeko i meso ne smiju čuvati ni pripremati zajedno, pa zato poneki imaju različite hladnjake. Tora zabranjuje kuhanje te uporabu vatre subotom.

Reakcije na izraelsku prehranu

Sve države imaju svoju posebnu mješavinu okusa, no Izraelci ponekad spajaju nespojivo. Za doručak jedu jaja, spremljena na sve načine zajedno sa salatom koja je začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom. Često u salatu dodaju datulje, med ili čak ljute papričice i chilli umak.

Ljudi su uglavnom zadovoljni jelima. Vjerujem da je svatko tko želi doživjeti nova iskustva spreman probati drugačiju mješavinu okusa, kaže Rani Hadid.  

Jeste li probali korejsku kuhinju?

Foto: Promo, Shutterstock

Marija Stunković 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo