Jeste li probali korejsku kuhinju?

Korejska hrana

Korejska kuhinja postaje sve poznatija u Hrvatskoj. Njihov neobičan spoj okusa, boja i mirisa oduševiti će i vas.

Njihova prehrana bogata je povrćem pa je zato zdrava i hranjiva. Glavni sastojci su još riža, meso, tofu i noodles, odnosno azijski rezanci. Zanimljivo je kako koriste mnogo plodova mora, od mesa do algi. Za razliku od naših područja, u Koreji je juha uglavnom glavno jelo, a radi se od povrća, mesa i morskih plodova. Njihovo najpoznatije jelo je Kimchi, to jest ljutito jelo od povrća. Najčešće se radi od kupusa, češnjaka, luka, rotkvica, soli te ljutih papričica. Tada se dodaju školjke ili ribice kako bi okus bio bolji i bogatiji. Kao piće, vole piti Borichi ili čaj od ječma. Ječam je bogat antioksidansima, što znači da je dobar za čišćenje toksina iz organizma.

4 vrste voćnih salata u kojima ćete uživati!

1. Palačinke s povrćem (Pajoen)

Slane palačinke jedu se kao predjelo ili prilog glavnom jelu.

Sastojci:

  • ½ šalice brašna
  • ½ šalice mladoga luka
  • ½ šalice vlasca
  • šalice zelene paprike
  • Pola šalice vode
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • Možete dodati češnjak i luk

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, papar, sol i vodu. Miješajte dok ne dobijete gušću smjesu za palačinke.

2. Povrće nasjeckajte na komadiće i dodajte u smjesu. Kada se sve dobro promiješa izlijte smjesu na tavi i pecite 3, 4 minute dok palačinka ne dobije lijeou zlatnu boju

3. Palačinke možete narezati na ploške ili trokute te ih poslužiti prije glavnoga jela ili dodati glavnom jelu.

Odlični recepti za zdrave kekse od zobi, badema, banana...

Kako pripremiti jela s korabom

2. Pikantna svinjetina

Sastojci:

500 - 600 g svinjskoga mesa

1 luk

4 česnjaka

1 đumbir

1 zličica ljuskice od ljute paprike

3 luka (može biti i mladi)

1 paprika

1 chilli papričica

1 žlica soja umak

1 žlica šećer

1 žlica sezamovo ulje

sol

papar

Dodajte i malo umaka od ljute paprike kako bi okus bio bogatiji.

Priprema:

  1. Meso narežite na male komadiće te stavite u dublju ili wok tavu. Pržite ga oko 4 minute.
  2. Povrće nasjeckajte na komade. Luk i papriku možete i na duguljaste komadiće
  3. Dodajt povrće u tavu. Pržite i miješajte istovremeno. Zato je njihova kuhinja poznata po stir-fry. Miješajte tako 10ak minuta dok luk ne poprimi smećkastu boju.

U Južnoj Koreji  meso se poslužuje u kombinaciji s rižom ili sa slanim palačinkama.

Morate probati browniese s avokadom!

3 recepta s jagodama koje morate isprobati odmah!

Foto: Shutterstock

M.S. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!