Tajna vitkosti i zdravlja Japanaca je shokuiku - intuitivno jedenje umjesto dijete - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Tajna vitkosti i zdravlja Japanaca je shokuiku – intuitivno jedenje umjesto dijete

Ova filozofija uči o prepoznavanju osjećaja sitosti, kako se osjećate dok jedete neku hranu kao i spoznaje da hrana treba biti uživanje te je važan dio društvenog života

Shokuiku je japanska filozofija utemeljena na širenju znanja o zdravim prehrambenim navikama. Daje ljudima smjernice što i kako jesti, a od 2005. godine na snazi je kao Vladin kurikulum koji se obavezno provodi u školama kako bi se djecu obrazovala o hrani i potaknulo da razviju zdrave navike. 

Djecu se uči kako da čitaju oznake na hrani i prepoznaju nutritivnu vrijednost i sastojke, uče o tome kako se hrana proizvodi te o važnosti konzumiranja sezonskih namirnica. Također, sljedeći ovaj koncept, ne tolerira se izbirljivost, bacanje hrane, a djeca sama poslužuju obroke jedni drugima i zajedno jedu dok im učitelji nutricionisti objašnjavaju sve o tome što im je na tanjuru. 

Glavna načela  

Umjesto brojanja kalorija, shokuiku potiče intuitivno jedenje i fokusiranje na ono kako se osjećate kad jedete određenu hranu. To uključuje i prepoznavanje kad se zaista gladni, a kad siti. Prema ovom konceptu, trebali bi prestati jesti kad ste oko 80 posto siti. To sprečava prejedanje dok istovremeno organizmu osiguravate dovoljno za sve njegove potrebe. 

Uspješno mršavljenje: Naučite kako pravilno kombinirati namirnice bez brojanja kalorija, stresa i gladi

Posljedica je samo tri posto pretilih u Japanu, a općenito su zemlja u kojoj debljina nije problem – za razliku od Europe.  

Više neobrađene hrane 

Shokuiku naglašava važnost zdrave hrane koja uključuje voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite žitarice te grahorice. Time ćete organizam napuniti vitaminima i nutrijentima. Također limitira unos obrađene hrane koja je obično pretrpana praznim kalorijama, solju i šećerom. 

Shutterstock

Uživajte u raznovrsnosti 

Većina dijeta i načina prehrane u Europi i Americi u potpunosti eliminira ili ograničava unos pojedinih namirnica, no shokuiku ističe važnost konzumiranja različite hrane kao dijela zdrave zaokružene prehrane.  

Tradicionalno, obrok se sastoji od nekoliko manjih tanjura. Na taj način možete eksperimentirati s novim namirnicama ili začinima. Idealno, tu se treba naći nekoliko vrsti povrća, riža te neki dobar izvor proteina. 

Shokuiku također ohrabruje ljude da probaju hranu pripremiti na razne načine – grilanje, prženje, parenje, pečenje, kuhanje – jer i tako se unosi raznolikost u svaki obrok.  

Crna riža – djeluje protuupalno i odlična je za probavu!

Dijelite obroke s drugima 

Osim što uči suzdržavanju, shokuiku uči kako se na hranu treba gledati kao na izvor uživanja te zadovoljstva. Prema načelima ove filozofije, hrana može pomoći u jačanju društvenih odnosa kao i poboljšati emcionalno te mentalno stanje čovjeka.  

Zato je važno sjesti te podijeliti obrok s nekim kad god je to moguće. Zajedničko uživanje u hrani s obitelji i prijateljima može pomoći u promicanju svjesne prehrane i poboljšati vaš odnos s hranom. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo