Hrana i recepti

Hrana i recepti

Treba li se razlikovati prehrana za žene i za muškarce te zašto?

Shutterstock

Treba li se razlikovati prehrana za žene i za muškarce, upitalo smo nutricionista Nenada Bratkovića.

Prehrana žene svakako se razlikuje u odnosu na prehranu muškaraca. Fiziološke su različitosti znatne između dva spola, pa se stoga i službene preporuke za hranjive tvari/nutrijente kao i energetske potrebe razlikuju – od važnijih mikronutrijenata koji su drukčiji za svaki spol (kalcija, željeza itd.) pa do energetskog unosa i makronutrijenata (proteini/bjelančevine), objašnjava nutricionist Bratković.

Što jesti, a što izbjegavati dok vlada koronavirus? Nutricionist Nenad Bratković podijelio par korisnih savjeta

Dakako, na prehrambene i dijetoterapijske postavke utječe i tjelesna aktivnost (organizirana ili neorganizirana) kao i opći zdravstveni status. Trkačica s amenorejom (izostankom menstruacije) i iritabilnim kolonom i suboptimalnim sastavom tijela neće imati jednaku prehranu kao i trkač njezine dobi s iritabilnim kolonom. Žena u menopauzi koja se deblja, kojoj prijeti ili se već razvila osteoporoza (uvjetovano „gašenjem“ jajnika i produkcije estrogena) – neće imati jednaku prehranu kao i njezin vršnjak koji nema osteoporozu (jer u tom smislu nema znatno promijenjen hormonalni status koji utječe na promjene zdravlja kosti, ali i sastava tjelesne mase).

Primjeri su brojni, no samo suradnjom (interdisciplinarnim radom) stručnjaka i promatranjem žene u cjelini (uključujući okolnosti života, mentalno zdravlje) te funkcionalnim integrativnim pristupom možemo kvalitetnije pomoći ženama.  

Ovih 7 obroka ne jedite za doručak ako želite ostati mršavi i zdravi

2. NutriKlinika simpozij “Integrativan pristup zdravlju žene”

Održat će se 27. ožujka u Maloj dvorani KD-a Lisinski. Upravo je dugogodišnje iskustvo rada Nenada Bratkovića s pacijenticama u NutriKlinici, kao i sve veće usmjeravanje prema problemima koji utječu na zdravlje moderne žene, temelj za organizaciju ovog simpozija.

Simpozij će okupiti vodeće stručnjake iz područja personalizirane medicine, ginekologije, endokrinologije, kardiologije, neurologije, psihijatrije, dermatologije, estetske medicine, fitoterapije, nutricionizma, kineziologije i osteopatije te psihologije, radi davanja konkretnih informacija, odgovora i preporuka koje će unaprijediti zdravlje žene u raznim fazama uvjetovanih životnom dobi i ostalim čimbenicima.

Simpozij je stručno vrednovala Hrvatska ljekarnička komora s 2.2 boda za pasivne sudionike te s 1.5 bodova za aktivne sudionike. Odluka o dodijeljenim bodovima očekuje se ovih dana.     

Bolesna štitnjača, policistični jajnici… Kada pomoć potražiti i kod nutricionista?

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo