Tri šalice crnog čaja snizuju tlak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tri šalice crnog čaja snizuju tlak

Jedan od nekonvencionalnih načina snižavanja visokog tlaka moglo bi biti ispijanje crnog čaja, savjetuju australski stručnjaci.

Čaj štiti od srčanog i moždanog udara

U ovom se toplom napitku kriju iznimno korisni antioksidansi poput flavonoida i teanina, koji pomažu u kontroli krvnog tlaka, regulaciji proizvodnje dušikovog oksida. Oni, osim toga, sprječavaju agregaciju trombocita koji mogu uzrokovati krvne ugruške

“Sve je više i više dokaza kako je čaj dobar za zdravlje srca, no ovo je bitno otkriće jer pokazuje vezu između čaja i važnog faktora rizika za bolesti srca”, objasnio je Jonathan Hodgson sa Sveučilišta Zapadne Australije, voditelj studije.

U ovom istraživanju ispitanici stari između 35 i 75 godina pili su ili tri šalice crnog čaja ili placebo napitak istog okusa. Nakon razdoblja od šest mjeseci, oni koji su pili čaj imali su niži sistolički tlak između dva i tri miligrama žive.

Upravo takvo smanjenje tlaka moglo bi biti “odgovorno” za deset posto manje slučajeva visokog tlaka i bolesti srca, upozorili su stručnjaci.

“Veliki dio opće populacije ima tlak u granicama koje su bile prisutne u istraživanju, što znači da bi se rezultati mogli primijeniti na pojedince izložene povišenom riziku od hipertenzije”, zaključio je Hodgson.

Studija je objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo