U zimskim mjesecima skloniji smo „hrani za utjehu“ poput one bogate ugljikohidratima odnosno šećerima kako bismo tako nadomjestili manjak hormona sreće.
U periodu zime smatra se da smo pod većim pritiskom i više izloženi stresu što se također može odražavati na to da želimo hranu koja je bogatija kalorijama, upozorava za magazin ordinacija.hr nutricionistica Andrea Bilandžija i donosi ključne savjete…
NEKOLIKO TRIKOVA KAKO JESTI OMILJENU ZIMSKU HRANU, A DA NE NAKUPITE VIŠAK KILOGRAMA:
- Kuhate li za ručak primjerice grah varivo u koje ste ubacili kobasicu ili vratinu za aromu, za ručak pojedite tanjur grah variva s tjesteninom ili ječmenom kašom, a meso koje se kuhalo u varivu ostavite za večeru. Mahunarka i žitarica u kombinaciji zamjena su za meso stoga meso možemo i preskočiti. Meso iz variva pojedite u sklopu večere uz dodataka povrća.
- Klasičnu sarmu možete povremeno poslužiti uz kuhano povrće ili s pireom od mrkve, brokule, cvjetača, batata da nije uvijek klasični pire od krumpira.
- Pripazite na količinu masnoće koju dodajete u jela.
- Jela koja se prave s mljevenim mesom možete povremeno pripremiti s mljevenom puretinom ili piletinom kako bi jelo bilo lakše ili na bazi leće koja je odlična zamjena mesu.
- Jela pripremajte kuhanjem ili pečenjem u pećnici na masnom papiru s malo masnoće kako bi bila lakša.
Varivo s ječmom i teletinom
SASTOJCI:
- 500 g teletine, izrezane na manje komadiće
- Soli
- Svježe mljeveni crni papar
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 1 luk, narezan na kockice
- 2 mrkve, izrezane
- 2 žličice timijana
- 100g šampinjona
- ¼ šalice ječma
- 1L vode ili temeljca
PRIPREMA:
Najprije očistite sve povrće i narežete na sitnije, kao i meso. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i češnjak, luk, mrkvu i timijan. Nakon što se povrće kratko prodinstalo, dodajte meso sjeckano na kockice. Začinite soli i paprom. Prvo kratko dinstajte meso miješajući. Prelijte vodom ili temeljcom da svi sastojci budu prekriveni. Varivo još malo začiniti po potrebi pa nakon pola sata kuhanja dodati šampinjone i ječam. Sve zajedno kuhati još cca pola sata. Kada je gotovo ukrasiti začinima i poslužiti.
Ako želite jake i zdrave kosti, ovo su namirnice koje morate uključiti u prehranu
Novi broj magazina ordinacija.hr potražite u prodaji u subotu uz Večernji list!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock