Ljetne vrućine nam ne dozvoljavaju uobičajenu prehranu. Ponekad je naprosto preteško jesti namirnice na koje smo navikli, jer se teško nositi s visokim temperaturama.
Stručnjaci ističu kako je upravo u ovo vrijeme potrebno dodatno unositi tekućinu kako bismo izbjegli dehidraciju. Naime, mi se često vodimo znakom žeđi kako bismo popili koji gutljaj vode, no tada je već prekasno i nastupila je dehidracija tijela.
Izbjegnite loše zdravlje, vrtoglavicu, mučninu i pad tlaka u ljetnim tjednima konzumacijom pravih ljetnih namirnica koje su lagane, zdrave i pune vode!
1. Rajčica
Mnoge su studije dokazale kako likopen, glavni antioksidans rajčice, ima zaštitno djelovanje na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože te stoga svakako treba biti dio svakodnevnog jelovnika – što češće, a ne samo ljeti. Također, likopen štiti muškarce od raka prostate, a osim u rajčici, on je također sadržan i u lubenici.
2. Lubenica
Ovo osvježavajuće voće sadrži zdrave aminokiseline, vitamine, ima nizak glikemijski indeks…
Lubenica je bogata aminokiselinom zvanom citrulin koja potiče prolazak krvi kroz tijelo i može sniziti krvni tlak. I vaše srce uživa u svim blagodatima likopena iz lubenice. Istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od srčanog udara. Naravno, brojni drugi čimbenici također utječu na zdravlje vašeg srca.
Zato, osim što redovito konzumirate lubenicu u ljetnim mjesecima, pritom redovito vježbajte, nemojte pušiti, ograničite unos zasićenih masnoća i pratite savjete svog liječnika.
3. Krastavci
Dijetalni, niskokalorični i bogati vodom, svježi su krastavci idealna ljetna namirnica. Krastavci su odlični za ljetne salate, ali i kućne kozmetičke tretmane. Mogu se koristiti i u juhama ili kao zamjena za celer u salatama od tune ili piletine. Sadrže čak 90 posto vode, bogati su vitaminima A, B i C koji jačaju imunitet, osiguravaju energiju i čine kožu zdravom i sjajnom.
Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalija i magnezija. Ove hranjive tvari učinkovito djeluju na reguliranje krvnog tlaka – zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog tlaka.
Osvježavajuća “juha” od krastavaca s koprom
4. Grožđe
Neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži blizu 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvježavajuća namirnica u ljetnim mjesecima, sok tamnih bobica ima dobar učinak na krvne žile i kardiovaskularno zdravlje.
Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.
5. Tikvice
Tikvice predstavljaju jednu od češće korištenih ljetnih vrsta povrća, jer su izuzetno hranjive i svestrane. Mogu se jesti u juhi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamjenjuju brašno u nekim receptima… Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock