Potrebno je samo malo volje i vremena za pripremu ovog predivnog, ali i ukusnog, kruha!
Kako to postići? Vrlo jednostavno, korištenjem prirodnih boja ili namirnica koje će tu boju dati. Ono što će nam pomoći da lako dobijemo purpurnu boju je sigurno borovnica, a možete je koristiti za pripremu kolača ali i kruha. Ako ste do danas, a znamo da jeste, probali borovnicu znate i da je iznimno ukusna.
Ukusno i zdravo
Ono što je dodana vrijednost korištenju borovnica su sigurno i zdravstvene dobrobiti koje ona nudi. Borovnice su pravo supervoće jer predstavljaju bogate rudnike fitonutrijenata, uključujući antocijanine, vrijedne kiseline, flavanole i resveratrol. Sve navedene tvari predstavljaju antioksidanse – borce protiv upala u našem tijelu koje mogu pomoći u sprječavanju starenja kože, ali i mnogih bolesti. Ukusne kiselo-slatke bobice mogu pomoći zaštititi srce i krvne žile tako što mogu sniziti razinu lošeg kolesterola i zaštititi nas od povišenog krvnog tlaka. U usporedbi s osobama koje ne jedu borovnice, ljubitelji ovog bobičastog voća koji ga konzumiraju barem jedno tjedno imaju smanjeni rizik od razvoja hipertenzije za deset posto, pokazalo je istraživanje sveučilišta East Anglia i Harvard.
Zašto svi govore o purpurnom domaćem kruhu?
Prije svega je zadovoljstvo pripremiti kruh od početka pa do posluživanja, a možda se nakon tog zadatka osjećate i kao profesionalac u kuhinji. Sad kad smo to rekli, dobro je znati ako niste nešto previše vješti u kuhinji da kruh možete pripremiti puno jednostavnije nego su vam govorili. Tako recept kojeg vam donosimo ne zahtijeva puno toga, pa ni iskustvo u pripremi tijesta.
Ako želite jake mišiće, sportska nutricionistica otkriva koje namirnice trebate jesti
Osim što se jako jednostavno priprema, borovnice će dati kruhu posebnu boju, a vama pružiti i dodatne dobrobiti za zdravlje. Možemo opet spomenuti antocijanin koji je podvrsta antioksidanata koji se bore protiv oksidativnog stresa i štite cjelokupno zdravlje, sprečavaju bolesti srca ali i propadanje mozga. Vlakna su također tu a oni će paziti na vašu probavu. Iako smo istaknuli sve dobrobiti borovnica, ovaj recept može uključivati acai bobice, ako su vam draže od borovnica.
Potrebni sastojci:
- 300 g odmrznutih borovnica
- 425 g brašna
- ½ žličice suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
Najbolja kombinacija namirnica za doručak ako morate kontrolirati šećer u krvi
Priprema:
- Borovnice stavite u blender i dodajte vodu dok ne dobijete srednje gustu tekuću smjesu.
- U posudu im dodajte šećer i kvasac i ostavite 10 minuta da stoji.
- Dodajte brašno i sol žlicom.
- Tijesto će biti ljepljivo i opušteno. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite ga da se diže preko noći (oko 12 sati).
- Ujutro pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva. Poželjno je koristiti posudu s poklopcem (“dutch oven”) koja se mora prethodno dobro u pećnici zagrijati.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite ga tako da poprimi oblik kugle.
- Prekrijte krpom i ostavite tako dok se pećnica ne zagrije.
- Prebacite kruh u zagrijanu posudu za pečenje, stavite poklopac i ostavite da se peče 30 minuta. Maknite poklopac i pustite da se peče još 10 minuta.
- Kruh se treba hladiti 30 minuta prije posluživanja.
Najbolje ga je pojesti isti dan, ali je jednako ukusan i nakon 2 dana. Ostatke možete spremiti u zamrzivač kako biste u njemu mogli dulje uživati.
Foto: Shutterstock
Ordinacija.hr