Mlijeko nudi ključ bitne razlike između vas i prijateljice čiji je struk uži, tvrde izraelski istraživači.
Osobe koje su na dijeti i redovito konzumiraju mlijeko ili mliječne
proizvode u pravilu gube više težine nego osobe čiji je mliječni unos
ograničen.
Neovisno o vrsti dijete koju slijede, istraživači Sveučilišta Ven-Gurion iz
Negeva su zaključili kako su ispitanici koji su konzumirali najviše kalcija iz
mlijeka ili mliječnih proizvoda (što odgovara 340 grama mlijeka ili mliječnih proizvoda ili
58 miligrama kalcija) prosječno izgubili šest kilograma nakon dvije godine. Usporedno
s njima, ispitanici koji su unosili manje od 150 miligrama kalcija putem
mlijeka (pola čaše dnevno) u prosjeku su izgubili samo tri kilograma.
Stručnjaci su pratili preko 300 preteških osoba starih između 40 i 65
godina, a njihove dijete su uključivale mali unos masti, mali unos
ugljikohidrata ili UNESCO-vom nagradom pohvaljenu mediteransku prehranu.
Jednako tako su ustanovili kako su uspješnije osobe u mršavljenju imale veću
razinu vitamina D u krvi, koji je poznat po tome što povećava apsorpciju
kalcija. Naše tijelo stvara vitamin D kada na koži osjeti ultraljubičaste
sunčeve zrake, a upravo sunce predstavlja izvor 90 posto ovog vitamina.
Liječnici preporučuju 15 minuta nezaštićenog “sunčanja” kako bi svoje
tijelo opskrbili sunčevim vitaminom.
Vitamin D također možemo dobiti i unosom hrane ili dodataka prehrani.
Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine, margarin,
jaje, jetrica, te, naravno, mlijeko.
K. Horvat