Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vegetarijanci žive duže

Vegetarijanci i vegani imaju 12 posto niži rizik od smrti usporedno s nevegetarijancima. Doduše, ovaj je razlika zamijećena kod muškaraca, ali ne i kod žena.

Ako želite osigurati dugovječnost i puhanje velikog broja svjećica na rođendanskoj torti, probajte se okrenuti vegetarijanskom režimu prehrane. Naime, najnovije je istraživanje pokazalo kako vegetarijanci imaju manje izglede umrijeti zbog bolesti srca, šećerne bolesti ili zatajenja bubrega u odnosu na osobe koje jedu meso.

Stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji Loma Linda pratili su više od 70.000 osoba kroz razdoblje od šest godina i zaključili kako vegetarijanci i vegani imaju 12 posto niži rizik od smrti usporedno s nevegetarijancima. Doduše, ovaj je razlika zamijećena kod muškaraca, ali ne i kod žena. Zanimljivo, bezmesna prehrana nije zaštitila ispitanike od razvijanja raka, s obzirom na to da su i vegetarijanci i mesojedi oboljeli od malignih bolesti u podjednakoj mjeri.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine.

Stručnjacima nije u potpunosti jasno kako objasniti zaštitni učinak režima prehrane bez mesa, ali vjeruju da je posrijedi unos nutrijenata, s obzirom da vegetarijanska prehrana osigurava više vlakna, a manje zasićenih masti. U pravilu, vegetarijanci su mršaviji od mesojeda: prošle godine su na godišnjem Kongresu i Expou hrane i prehrane 2012. stručnjaci predstavili svoje otkriće, nakon proučavanja 96.000 ispitanika iz SAD-a i Kanade: vegetarijanci žive u prosjeku 83,3 godine, a vegetarijanke 85,7 godina – što je čak 9,5 godina više od muškaraca i 6,1 godine više od žena koje nemaju takav režim prehrane. Također, ustanovili su kako su vegani 13,6 kilograma lakši od ljudi koji jedu meso te imaju pet jedinica manje na ljestvici indeksa tjelesne mase.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo