Prehrana bogata vitaminima C, E, cinkom i folatima može zaštititi DNA sperme – posebno kod muškaraca starijih od 40 godina.
Osobe čija je prehrana bogata voćem, povrćem, ribom i orašastim plodovima
imale su manje znakova oštećenja DNA sperme nego ispitanici koji su
izbjegavali ovu hranu, pokazala je nova studija. Stručnjaci ističu kako bi ključni
mogli biti nutrijenti u u ovim namirnicama.
Prethodna istraživanja pokazala su kako je starenjem muškarca nastupa sve veći
rizik od oštećenje DNA kod sperme, a to može voditi većoj
vjerojatnosti neplodnosti ili rađanju djece s invaliditetom.
No, prehrana bogata vitaminima C, E, cinkom i folatima može zaštititi DNA sperme –
posebno kod muškaraca starijih od 40 godina.
Professor Simon Fishel, direktor CARE Fertility Grupe i jedan od vodećih svjetskih
specijalista za plodnost, kaže kako muškarci koji imaju poteškoće s plodnošću
ne trebaju podcijeniti učinak pravilne prehrane. Neki od nutrijenata, poput vitamina C, mogu spriječiti oštećenje sperme, dok
cink igra ulogu u očuvanju cjelovitosti sperme. Ipak, imajte na umu i kako ono što jedete može negativno djelovati na zdravlje.
Iako medicinski tretmani liječenja neplodnosti mogu biti uspješni, često se
radi o skupim i dugotrajnim procedurama, pa su stručnjaci provjeravali i mogu
li i neki sastojci u hrani pomoći kod ovog problema.
Najnovija studija pokazala je kako su muškarci stariji od 44 godine s
visokim unosom vitamina C, koji se nalazi u narančama, paprikama, jagodama,
brokuli i krumpiru, imali 20 posto manje oštećenja sperme nego muškarci koji su
jeli ovakve namirnice u malim količinama ili uopće nisu. Slično je primijećeno
i kada je u pitanju bio unos cinka, odnosno konzumacija ribe, vitamina E
(orašasti plodovi i sjemenke) te folata (zeleno lisnato povrće).
D.Š.