Hrana i recepti

Hrana i recepti

Volite jesti juhe iz vrećice? Nutricionisti savjetuju kako odabrati one najbolje

Shutterstock

Kako odabrati onu najbolju juhu iz vrećice, savjetuje nutricionistički tim Vitaminoteke.

Kako odabrati onu najbolju juhu iz vrećice, savjetuje nutricionistički tim Vitaminoteke:

U današnje vrijeme, kada potrošači traže proizvod za brzu pripremu koji je ujedno i ekonomičan, komercijalno proizvedene juhe nameću se kao potencijalno rješenje. „Potencijalno“ jer nisu sve juhe jednako dobre.

Nutricionisti otkrili koja su najzdravija ulja za kuhanje – neka će vas iznenaditi!

Težimo juhama sa visokim sadržajem kvalitetnog povrća, sa što manje konzervansa, soli i kontroverznog mononatrijevog glutamata, te sa što nižim sadržajem zasićenih masnoća i hidrogeniranih masti.

Juhe „iz vrećice“ pripremaju se u samo nekoliko minuta, mogu biti mesne ili povrtne, bistre ili guste. Ako je riječ o mesnim juhama, primjerice s jetrenim okruglicama, energetska vrijednost jednog obroka može dosezati i 300 kcal, dok se povrtne juhe uglavnom odlikuju nižom kalorijskom vrijednošću koja se kreće između 70 i 120 kcal po tanjuru.

Kod odabira industrijskih juha važno je čitati deklaraciju odnosno popis sastojaka. Ako u popisu sastojaka ugledate „hidrogenirane biljne masti“ odustanite od te vrste i nastavite potragu. Naime, radi se zapravo o omraženim i štetnim trans masnim kiselinama čiji unos nastojimo značajno smanjiti u prehrani.

Radije odabirite juhe koje sadrže veći udio nezasićenih masnoća, koje potječu primjerice od maslinovog ili repičinog ulja. Birajte juhe koje nisu pretjerano bogate soli, odnosno natrijem. Za neke osobe problem može predstavljati i pojačivač okusa mononatrijev glutamat, a valja obratiti pažnju i na sadržaj konzervansa u takvim juhama.

U konačnici valja zaključiti da je okus, miris i aroma domaće juhe nenadmašan doživljaj i teško se može mjeriti s gotovim dehidriranim inačicama. U nedostatku vremena možemo posegnuti i za industrijskim verzijama, ali uz pažljivo čitanje deklaracija.

A koja je razlika između mesnih, ribljih i povrtnih juha čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr, u prodaji u subotu, 26. rujna uz Večernji list!

6 genijalnih načina kako koristiti zobene pahuljice! I ne, ne mislimo na doručak

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo