Vrijeme obroka utječe na vašu težinu! Postoji 6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vrijeme obroka utječe na vašu težinu! Postoji 6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom

Koliko ste usklađeni sa svojim biološkim satom?

Već dugo traje rasprava o povezanosti onoga ŠTO jedemo i vremena KADA jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje poput “ako želite smršaviti, nemojte jesti nakon 19 sati”, “ujutro na prazan želudac najprije popijte čašu tople vode s limunom” i slično.

Neke od tih tvrdnji su znanstveno dokazane, neke pak nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Kronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima. Unutar tih ciklusa, na naš unutarnji sat djeluju signali iz naše okoline kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uvjeti, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. Tako je u jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršavljenje dokazano da je kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimali kasno (nakon 15:00) gubitak tjelesne težine bio značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00)1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom

  1. Dan započnite sa zdravim i potpunim doručkom
  2. Jedite redovito – nađite raspored koji vam odgovara i nastojte ga se maksimalno pridržavati
  3. Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  4. Ako je moguće, planirajte unaprijed svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka – ručak i večera važni su koliko i doručak!
  5. Vaši obroci neka budu uravnoteženi i nastojte ne povećavati energetski unos tijekom dana (naspram prijašnjeg dana)

Zamjenski obroci

No, što ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su formulirani shakeovi. Upravo oni su se u brojnim istraživanjima2 pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu. Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i znanstveno istraženi te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti u nekoliko trenutaka i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine3.

Više informacija pročitajte na linku.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo