Tijekom zime, zbog hladnijeg vremena, pada i otpornost organizma, a posljedice dolaze u obliku prehlade i gripe. Iako tekućina ne liječi ova stanja, sasvim sigurno može pomoći i olakšati određene simptome.
Nutricionistkinja Nataša Šoštarić iz “Definicije hrane” objašnjava po čemu je ovaj napitak toliko poseban : “Posebnost ovog čaja je u začinima koji ga čine. Cimet ima antimikrobno djelovanje, stimulira cirkulaciju i često se koristi za ublažavanje boli. Đumbir smiruje želučane tegobe te djeluje protuupalno. Svojstvo klinčića je da potiče iskašljavanje i izbacivanje sluzi. Kurkuma djeluje antivirusno i općenito ima svojstvo poboljšavanja imuniteta. Kajenski papar potiče izbacivanje nakupljene sluzi u sinusima te potiče cirkulaciju i samim time izbacivanje štetnih tvari iz organizma.”
Sastojci koji su vam potrebni za ovaj napitak:
- 3 šalice vode
- Sok od pola limuna
- 1 štapić cimeta
- 3 kriške svježeg đumbira
- ¼ žlice klinčića
- ½ žličice kurkume
- Prstohvat kajenskog papra
- 1-2 žlice meda
Priprema: Sve sastojke (osim meda) stavite u lonac i zavrijte. Pustite da se lagano krčka 10 minuta. Dodajte med i promiješajte. Procijedite čaj i popijte dok je toplo.
Uživajte u ovom ukusnom napitku i sutra svratite po još jedan recept nutricionista!
Foto: Shutterstock
Ana Abrahamsberg